Teknovation Logo
robot

 
  • Halvlederne er dyre nu, men, AAU-forskerne og deres samarbejdspartnere forventer, at prisen på halvlederne er afhængig af udbredelsen. Forventningen er derfor, at prisen vil falde meget på grund af halvlederfabrikanternes massive investeringer. Netop nu pågår der en opbygning af fabrikationskapaciteten i industrien i forventningen om et stort behov for flere halvledere til elbils-industrien. Fra venstre er det Dipen Dalal og Stig Munk-Nielsen.

30. november 2020, kl. 12:29 

Banebrydende omformere til kæmpemøller

Projektet MVolt hos Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet, AAU, kan føre vindmølleindustrien ind i den næste epoke, fremhæves det. Flere af verdens førende vindmølleproducenter er med, og Innovationsfonden har netop bidraget med 19 millioner kroner.


Vindmølleindustrien har hidtil benyttet lavspænding i vindmøller til produktion af strøm. Men det vil AAU-professor Stig Munk-Nielsen og hans forskerteam fra Institut for Energiteknik på AAU ændre på i forbindelse med projektet Mvolt, der har deltagelse af Vestas Wind Systems, Siemens Gamesa Renewable Energy og KK Wind Solutions A/S.

Med udviklingen i branchen, hvor vindmølletyperne generelt vokser i størrelse, skal de benyttede strømlederkabler og omformeres kapacitet også øges. Og af den grund giver det mening at undersøge, hvordan vindmølleindustrien kan udvikle en særlig type omformer med et skalerbart effektniveau, som er ønsket i Mvolt-projektet, fremhæver AAU.

Efter mere end 30 år med lavspænding ønsker forskerne i projektet således at hæve spændingen i vindmøllerne med 600 procent. Det gøres pardoksalt nok ved at reducere tykkelsen på lederne gennem at benytte avanceret mellemspændingsteknologi baseret på 10 kilowatt halvledere, fremhæver Stig Munk-Nielsen.

Professoren mener, at teknologiskiftet kan sammenlignes med overgangen fra traditionelle elpærer til LED-pærer inden for belysning. Og faktiske er det samme amerikanske virksomhed, der i sin tid var med til at udviklede LED-pæren, som producerer de aktuelle komponenter og omformere, der er fundamentet i MVolt-projektet, fortæller han.

Ifølge KK Wind Solutions, så er det en klar ambition om i projektet at være med til at udviklet fremtidens standard for omformere til vindmøller.

Dertil kalder han det, ifølge AAU, historisk, at kollegaer og konkurrenter udpeger innovationsområder inden for platforme, modularisering og standardisering med det ene formål at forbedre vedvarende energiløsninger til hele verden.

Lykkedes det at udvikle en særlig mellemspændingsplatform tilfredsstillende, kan det reducere prisen på fremtidens vindmøller, men, der er bestemt udfordringer i vente, da teknologien er ikke helt moden og stadig forholdsvis dyr.

Løsningerne skal blandt andet tilpasses vindmøller af forskelligt fabrikat, hvorfor det unikke samarbejde med deltagelse af de verdensledende projektpartnere helt afgørende for at komme i mål. Og bliver samarbejdet en succes, kan forskerne på AAU skabe en løsning, der er modulær og skalerbar til glæde for industrien i mange år frem, konstateres det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik