Teknovation Logo
robot

 
  • Ifølge Universal Robots, så står virksomhedens robotter for en 5. industriel revolution, der ikke forsøger at erstatte mennesker i produktionen, men derimod frigøre den kreativitet, som mennesker kan byde ind med.

18. april 2016, kl. 07:00 

De fejrede roboteventyr i Odense

Det skortede ikke på VIP's fra det fynske robotmiljø og den generelle industri, da Universal Robots lagde lokaler til lanceringen af bogen "En klynge, der virker".


Med en spændende og letlæst bog om udviklingen af robotindustrien på Fyn, har erhvervsjournalist Carsten Steno på vegne af Vækstfonden kortlagt dét miljø, der har muliggjort udviklingen af et cluster af robotvirksomheder.

Ikke mindst har en række aktører i klyngen direkte og indirekte været med til at lægge fundamentet for Universal Robots udvikling til en global aktør inden for robotindustrien med deres såkaldte "Cobots".

Det er betegnelsen, Carsten Steno anvender i bogen om de seksaksede UR-industrirobotter, der kan operere uden afskærmning i mange sammenhænge og dermed sammen med mennesker.

Hovedbudskabet i bogen er, at seks faktorer har været afgørende for, at netop robotklyngen på Fyn er blevet noget ud over det sædvanlige.

Blandt disse er ikke mindst etableringen af organisationen Robocluster (i 2002), der har haft succes med at matche universitetsmiljøers kompetencer med dagsordner i kommunalt regi og hos erhvervslivet.

Højteknologifondens (der kom op at stå under VK-regeringen i 00'erne) fokus på anvendelsesorienteret forskning og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi (oprettet i Odense i 2006) fremhæves ligeså.

Herudover peger forfatteren på EU's offensive forskningsorientering mod robotteknologier til at fremme konkurrenceevnen i den europæiske industri over for lavomkostningslande og den kontinuerligt øgede forskning inden for robotteknologi ved Syddansk Universitet.

Endelig uniderstreger Carsten Steno, at selve salget af Universal Robots til amerikanske Teradyne har åbnet ventureinvesteringsmiljøets øjne for mulighederne inden for robotteknologier.

Historisk beskrives den spæde etablering af miljøet med satsningerne på robotteknologi allerede i 1980'erne, hvor der inden for værftsindustrien blev satset på teknologier, der kunne øge produktiviteten inden for skibsbygning.

Specielt blev der på Lindøværftet i samarbejde med forskere ved Odense Universitet igangssat udviklingsprojekter og en kultur, der den dag i dag har betydning for det frugtbare samarbejde mellem robotforskningsmiljøet og private virksomheder.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik