Teknovation Logo
robot

 
  • Der er finansiering fra Horizon Europe og Danmarks Innovationsfond involveret i det aktuelle samarbejde mellem Teknologisk Institut, Scape Technologies og AMT.

17. januar 2024, kl. 07:56 

Fuldautomatisk AM-efterbehandling

Anført af Teknologisk Institut vil samarbejdspartnere, i et EU-støttet projekt kaldet DMS Nextgen, udvikle en fuldautomatisk løsning, der kan udføre samtlige trin, herunder også efterbehandlingen af emnerne ved Additive Manufacturing, AM.


Ved Teknologisk Institut i Aarhus er der igennem flere år opbygget erfaring med AM-fremstilling, ofte blot kaldet 3D-print produktion. I de seneste år i både metal og plast. Det omfatter både de digitale processer, der går forud for selve AM-processen og efterbehandlingstrinene, der ellers ofte kræver manuel håndtering.

De manuelle procestrin forsøger Scape Technologies A/S og det britiske firma Additive Manufacturing Technologies, AMT, fra Sheffield nu sammen med Teknologisk Institut at fuldautomatisere i et EU-støttet EuroStars-projekt.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


I projektet skal der udvikles en fuldautomatisk løsning, der kan udføre samtlige trin i efterbehandlingen af emnerne efter 3D-Print produktionen. Det vil sige afkøling, udpakning, blæsning af emnerne og til sidst forsegling af emnernes overflade. I denne løsning er det planen at bruge en transportørbås og robot(er) til at flytte emnerne mellem de forskellige procestrin, oplyser projektpartnerne.

Projektet er gennemføres i samarbejde med den danske automatiseringsvirksomhed Scape Technologies, som har specialiseret sig i robotautomatiseret materialehåndtering – kendt som Bin Picking. I projektet vil Scape Technologies levere teknologi til 3D-visuel genkendelse, avancerede gribeteknologier og robotstyring til at håndtere og transportere de 3D-printede emner mellem modulerne i løsningen.

”At automatisere efterbehandlingen af 3D-printede objekter rummer nogle meget interessante udfordringer, selv med den erfaring og teknologi, der allerede er tilgængelig. Én af de primære udfordringer er genkendelsen af et 3D-printet objekt og bestemmelsen af objektets orientering inden for et parti af objekter, der kan have forskellige designs, og hvor objektets form endnu ikke er detaljeret på grund af rester, som er efterladt af 3D-Print processen. Kombinationen af disse elementer vil udfordre genkendelses-processen på andre måder, end vi normalt bliver konfronteret med. Sekundært kræver selve gribeteknologien og håndteringen af mangfoldige 3D emner inden for en enkelt batch særlige overvejelser, når sædvanlige krav til præcisionsgreb og håndteringshastighed skal holdes”, siger Development Project Manager Carl Johan Danbjørg, Scape Technologies.  

AMT vil stå for at lave udstyr til efterbehandling af de 3D-printede emner, og ved afslutningen af projektet vil hele systemet blive integreret, og demoløsningen, der udvikles i projektet, vil efterfølgende blive placeret hos Teknologisk Institut.

DMS Nextgen er et Eurostars-projekt med et samlet budget på knap 1,1 millioner euro. Eurostars er en del af Eureka-netværket, som er medfinansieret af EU gennem Horizon Europe– I Danmark er projektet finansieret af Danmarks Innovationsfond.

Projektet løber fra januar til september 2025.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik