Teknovation Logo
robot

 
  • Danske Smooth Robotics blev startet for at afhjælpe manglen på velkvalificerede svejsere, og i stedet udføre arbejdet med nemt programmerbare robotløsninger.

18. september 2023, kl. 14:46 

Når velkvalificeret arbejdskraft er en mangelvare

Smooth Robotics har siden stiftelsen fulgt med i udviklingen inden for mangel på arbejdskraft i Danmark, såvel som i det øvrige EU – ikke mindst, når det gælder svejsere. Derfor har man sat sig for at lade de faglærte programmere en robot, så den kan gentage handlingerne igen og igen – uden at blive træt og uden at lave fejl.


Flere og flere industrivirksomheder ser mod robotter, der kan afhjælpe manglen på velkvalificeret arbejdskraft, som bare vokser og vokser. Både i Danmark og i resten af EU.

Eksempelvis har de kommende store investeringer i infrastruktur for vedvarende energi alle brug for svejsere, men samtidig er der flere, som forlader arbejdsmarkedet, end der kommer ind. For at afbøde for den udvikling opstod idéen om Smooth Robotics ApS, fortæller direktør Erik Mønster, som er blandt messedebuttanterne på messen, når der 3. til 5. oktober er samling om hi-messen. 

I 2017 stiftedes virksomheden med en ide om at kunne udvikle en løsning, der lod svejsere programmere en robot, så den kan gentage handlingerne igen og igen – uden at blive træt og uden at lave fejl:

”Manglen på svejsere bliver mere og mere udtalt og det gælder rigtig mange steder rundt om. Jeg vidste, at automatisering har rigtig mange fordele. Så jeg ville have et produkt til dem, som var let at bruge. Og som byggede på deres egen viden som svejsere,” siger Erik Mønster.

De første produkter kom på markedet i 2019 og i 2021 lancerede Smooth Robotics softwareløsningen SmoothTool, der tillader svejseren at programmere robotten med nogle ganske få tryk. En løsning, der i dag foreløbig er solgt til kunder i mere end 35 lande.

Ahmad Gheit, der er ledende software-udvikler hos Smooth Robotics, er glad for den intuitive tankegang:

”Vi har simpelthen fjernet kompleksiteten ved en robot og lader svejseren med sin kunnen programmere robotten med sine handlinger,” siger han. Robotten, der programmeres, er en såkaldt cobot, en kollaborativ robot, fra den danske gigant Universal Robots.

”Svejseren skal være god til sit håndværk. Så hjælper vores program med at gøre cobotten lige så god som svejseren,” siger Ahmad Gheit.

Den helt store fordel ved løsningen er, at svejseren kan bruge præcis det svejseapparat, han normalt benytter sig af og montere den på cobotten, for SmoothTool-programmet er kompatibel med stort set alle strømkilder. På den måde kan alle de faglærte svejsere bruge præcis den svejseløsning, der passer. Og det giver endnu større incitament til at bruge cobotten.

Det mærker man eksempelvis hos fynske Alusteel, med lidt over 50 ansatte, hvor stifter Mads Milling er begejstret for løsningen, der frigør en masse ressourcer – og giver god økonomisk mening:

”Det er som at have tre mand på arbejde, når en svejser står sammen med cobotten. De er faktisk kolleger og det er virkelig let for svejseren at sætte robotten i gang, og så lave sine egne ting ved siden af. For os er det langt mere attraktivt at få flere cobots end store industrisvejsere. De store robotter kræver mere forarbejde og er dyrere i drift. Omvendt giver de små og alsidige cobots mening og vi får mulighed for at tage flere ordrer ind i en tid, hvor det kan være svært at finde arbejdskraft,” siger Mads Milling.

Det tætte samarbejde med slutbrugerne er essentielt for videreudviklingen af SmoothTool, der er kernen i Smooth Robotics. Og som eksklusivt er bygget op om cobots fra UR. Ikke som følge af en tilfældighed, men et helt bevidst valg fra virksomhedens grundlæggelse.

”Vi vidste med det samme, at det skulle være med udgangspunkt i Universal Robots’ produkter. Det var det, der gav mening. Der er så store muligheder for at udvikle produkter til deres cobots,” siger Erik Mønster, forud for deltagelsen i Hal C på hi '23-messen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik