Teknovation Logo
robot

 
  • En sund og cirkulær forretning er udbyttet af et samarbejde mellem blandt andet Wehlers Furniture og plastvirksomheden Letbek.

2. juni 2023, kl. 14:46 

Cirkulær forretning med havplast-designerstole

Et samarbejde mellem Wehlers Furniture og plastvirksomheden Letbek har indtil videre resulteret i en succesrig møbelserie, en sund cirkulær forretningsmodel og begyndelsen på et ekspansionseventyr, fremhæver samarbejdspartnerne.


”Nej, ikke i plast - det kommer aldrig til at ske!” Sådan lød den kontante afvisning fra Henrik Holm, indehaver af Wehlers Furniture, første gang Letbek foreslog et samarbejde. Men da Letbek senere optog genanvendt plast indsamlet fra verdenshavene i sortimentet, fik Letbek-CEO Michael Bayer Thomsen "et rungende ja" fra Henrik Holm. Sammen har partnerne skabt en unik møbelserie og et succesrigt cirkulært forretningssamarbejde.

Med hele 50 års erfaring i genanvendt plast har Letbek udviklet en metode til at sprøjtestøbe granuleret havplast, så materialet holder og får en levende overflade med et farvespil, der minder om træ, sten eller andre naturlige materialer. Et gennemtænkt cirkulært produktdesign fra Wehlers Furniture gør det muligt at skille stolen komplet ad, så plastikken kan genanvendes og kredsløbet lukkes helt.  

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Ud over den blågrønne plast lavet af gamle fiskenet arbejder Letbek med granulater fra grønne ølkasser, sort elektronikaffald, orange afspærringspælesøjler med mere. Det har inspireret Wehlers Furniture til en hel serie af forskellige møbler i forskellige udformninger, der udnytter materialets egen farve.

Også Wehler Furnitures tjener godt på deres cirkulære forretning: De tager brugte stole tilbage og gensælger dem, hvis de er i god stand. Hvis stolene er slidt, skilles de ad, og plasten sendes tilbage til Letbek Plast og bliver til nye stole, fortæller Henrik Holm:

”Sidste år gensolgte jeg 400 stole; jeg solgte endda den samme stol to gange. Det gør, at jeg kan sælge stolen til en højere margin,” betoner Henrik Holm.

En særlig feature ved stolene er, at de er udstyret med en chip, der kan scannes med telefonen, og som informerer om stolens CO2-udledning, værdikæde og historie med mere. Stolens ejer kan nemlig også selv tilføje informationer, hvilket gjorde to stole fra Tour de France-shoppen i København særligt populære.

Fordi genanvendt plast stammer fra forskellige kilder og steder, er det vigtigt at kunne spore den. Derfor har Letbek udviklet platformen MiCollect sammen med Merete Skov Pedersen, der er CEO og co-owner i søsterselskabet MiCollect. Platformen synliggør alle led i værdikæden ved at indsamle data om materiale, miljøpåvirkning og meget mere fra producenter, leverandører, sælgere og slutbrugere.  

Platformen kan tilpasses på et utal af måder, og Michael Bayer Thomsen håber, at andre brands og brancher vil tage godt imod MiCollect og bruge den til at dokumentere deres værdikæder også.

Letbek og Wehlers Furniture indgår i e-magasinet Omstillingsanfører, som Alexandra Instituttet og Industriens Fond står bag. Magasinet giver et overblik over de metoder og greb, der har hjulpet små og mellemstore produktionsvirksomheder i Danmark med at få succes med den grønne omstilling. Magasinet kan downloades gratis ved at klikke på lænken her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik