Teknovation Logo
robot

 
  • Der er massiv mangel på svejsere til at producere fundamenter til havvindmøller. Der er derfor behov for at automatisere produktionen så meget som muligt. (Foto: Bladt Industries)

20. marts 2023, kl. 13:28 

LSP tildelt 13 millioner til udvikling af mobil svejsekran

Center for Large Structure Production, LSP på Syddansk Universitet, SDU, har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der blandt andet kan svejse, og derved medvirke til at udbygningen af grøn energi fra havvindmøller kan nå i mål.


De rager mere end 250 meter op i luften og er på størrelse Storebæltsbroens pyloner. Vingerne er godt 100 meter lange. Og så kan en enkelt af dem i løbet af et år producere strøm til op imod 20.000 husstande. Der vurderes at skulle sættes 10.000 af disse kæmpevindmøller op i Nordsøen frem mod 2050. Som minimum. Det besluttede Danmark, Holland, Belgien og Tyskland sidste år. Der er derfor behov for at øge produktionen markant, og forskerne ved LSP har sammen med deres partnere tænkt sig at gøre noget ved. Nu har de også fået 13,3 millioner fra Energistyrelsens udviklingspulje, EUDP, til en særlig type robot, der kan svejse i 15, 20 og måske endda helt op til 50 meters højde. Sådan en er der i den grad brug for, lyder det fra Bladt Industries A/S, for der er massiv mangel på svejsere i industrien:

"Vi har svært ved at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft, og det er derfor, vi skal automatisere så meget, som vi overhovedet kan. Der kommer stadigvæk til at være behov for dygtige smede og svejsere i fremtiden, men vi når ikke helt i mål uden automatisering," siger Nis Hansen, der er ledende svejseingeniør hos Bladt Industries.Han suppleres af virksomhedens fabrikschef Henrik Victor Hansen:

"Vi har heller ikke faciliteterne til at udvikle og afprøve nye teknologier, fordi vi skal bruge al den plads, vi har, til vores produktion. Det er også derfor, vi er så glade for at indgå i det her projekt," fastslår Henrik Victor Hansen.

Robotten vil kunne gøre produktionen af vindmøllefundamenter både hurtigere og billigere og dermed blive en vigtig brik i den grønne omstilling. Det siger Hans Jørgen Brodersen fra Energy Cluster Denmark:

"I den grønne energi omstilling haster det med at nedsætte tiden fra projektidé til produktion og igangsættelse af den kæmpe opskalering, der er brug for, hvis vi skal nå i mål med klima- og energiindsatsen," siger Hans Jørgen Brodersen.

Energy Cluster Denmark er som klyngeorganisation for energisektoren involverede i projektet, ligesom Odense Robotics er det for robotindustrien:

"Lykkes vi med at udvikle og indsætte store automatiserede mobile robotløsninger med multiværktøj, der kan præcisionssvejse og samle megakonstruktioner som vindmølletårne, fundamenter og de store energianlæg, kan vi bedre klare både opskaleringen og den tidshorisont, vi arbejder op imod," siger Hans Jørgen Brodersen.

Men udviklingen af robotten bliver ikke nogen helt nem opgave, forklarer professor Christian Schlette fra SDU, der er leder af LSP, og har automatisering af produktionen af store konstruktioner i fokus, blandt andet til fremstilling af vindmøller og skibe, ved hjælp af robotteknologi.

"Svejsning ser måske groft og enkelt ud, men det er i virkeligheden et meget præcisionskrævende stykke arbejde. Og det bliver ikke nemmere af, at du er 15, 20 eller 50 meter oppe, fordi strukturer og kraner i den højde bevæger sig," siger Christian Schlette, og fortsætter:

"Vi kan gøre det ved at lave et modelbaseret kontrolsystem baseret på en matematisk model for, hvordan materialerne og alle delene opfører sig, som vi så sætter ind i robotten, så den ved, at hvis noget bevæger sig på en bestemt måde, så skal den reagere på den og den måde".

Der findes allerede svejserobotter, der kan svejse store konstruktioner højt oppe over jorden. Men der er flere udfordringer med de eksisterende teknologier, fortæller Christian Schlette:

"De eksisterende løsninger er nødt til at være meget store og derfor også dyre. Man sætter for eksempel svejseværktøj på portalkraner eller på løftetårne. Tit bliver de også lavet specifikt til én type produkt eller opgave, og de er fikserede et bestemt sted. Vores platform bliver mobil og kan bruges flere forskellige steder," siger professoren.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik