Teknovation Logo
robot

 
  • BLATIGUE-2-projektet vil gøre det muligt at forbedre kvaliteten af vingetest med
    hurtigere, mere realistiske og mere effektive udmattelsestests, fremhæver projektleder Kim Branner fra DTU Vind.

28. juni 2022, kl. 09:46 

Testmetode vil reducere Time-to-Market for store vindmøllevinger

Et aktuelt EUDP-finansieret projekt; BLATIGUE-2, vil afkorte testperioden drastisk, så vindmøllevingerne hurtigere kan blive godkendt til produktion.


Alle vindmøllevinger skal igennem en række af forskellige tests inden, at de kan blive godkendt til produktion og monteres på vindmøllen. Det er denne testperiode, som det EUDP-finansierede projekt BLATIGUE-2 vil afkorte drastisk, så vingerne hurtigere kan blive godkendt til produktion.

”Visionen med projektet er at skabe en hurtig, smart måde at teste på. Vi kommer til at udvikle de værktøjsløsninger og den software som industrien har brug for. Når vingerne bliver testet bedre, kommer der færre skader på dem, de bliver mere driftssikre og det vil igen øge vindenergiens konkurrencedygtighed,” siger projektleder Kim Branner fra DTU Vind.

BLATIGUE-2-projektet er fortsættelsen af det EUDP-finansierede projekt BLATIGUE. Her blev der udviklet et flerakset testsystem til vingeudmattelse i fuld skala, kaldet Dual Axis Exciter. Med en Dual Axis Exciter kan vingeproducenterne teste deres vinger ved hjælp af kun ét testsystem, hvilket sparer på både test- og omstillingstiden, når der skiftes mellem testopsætninger. Selv om BLATIGUE-projektet har ført til unikke muligheder for udmattelsestests, har det også klarlagt andre teknologiske udfordringer og muligheder. BLATIGUE-2 projektet udvikler for eksempel en særlig testsimuleringssoftware, som skal muliggøre at opnå det fulde potentiale af de allerede kendte teknologier.

”Dette projekt vil transformere State-of-the-Art inden for teknologiområdet, og gøre det muligt for vindmølleproducenter at forbedre deres vingedesign hurtigere, billigere og mere effektivt,” siger Technical Product Manager Rasmus Buch Andersen, R&D Test Systems.

Metoderne, som bliver brugt til udmattelsestests, er komplicerede og tager lang tid at planlægge og designe. For at løse denne udfordring vil projektpartnerne udvikle og demonstrere et brugervenligt system, som giver slutbrugere mulighed for at planlægge, udføre og evaluere flerakset udmattelsestests bedre og hurtigere for et større område af vingen og med mere realistiske belastningsforhold. Det forventes, at man med den nye testmetode vil kunne reducere antallet af ikke-planlagte reparationer af vingerne med mindst 10 procent, hvilket er afgørende for at sikre en stabil drift af vindmøllen.

Kombinationen af vingetestbænken og softwaresystemet gør samtidig arbejdet med at udføre vingetest langt mindre komplekst og giver en betydelig kortere testtid. Den kortere testtid spiller en afgørende rolle i at reducere udviklingstiden for nye vingedesigns og dermed Time-to-Market for fremtidens store offshore-vindmøller.

Projektet forventes afsluttet i 2025, men projektpartnerne er optimistiske med hensyn til at præsentere de første resultater fra projektet inden udgangen af 2022.

Projektets partnere er DTU Wind and Energy Systems, R&D Test Systems, LM Wind Power A/S, Blade Test Centre A/S, Juel+Krøyer A/S, Hottinger Brüel & Kjær A/S, Zebicon A/S, Siemens Industry Software NV, Det Norske Veritas Danmark A/S, Olsen Wings A/S og Ørsted Wind Power A/S.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik