Teknovation Logo
robot

 
  • INNO-CCUS-partnerskabet vil bringe Danmark tættere på de opstillede klimamål. Og lykkes det, stiller det også danske virksomheder bedre og bidrager til vækst og beskæftigelse," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

24. juni 2022, kl. 12:48 

CO2 skal være ressource i stedet for problem

Med partnerskabet INNO-CCUS skal Danmark rustes til at opnå de ambitiøse målsætninger om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 og fuldstændig klimaneutralitet i 2050. Den store forskningsindsats skal sikre effektiv fangst og lagring af CO2, og ikke mindst udvikling af metoder til at genbruge CO2 som byggesten til nye materialer, fremhæver uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.


Der rådes allerede over teknologier til at fange og lagre CO2, men de nuværende løsninger er for dyre til at blive brugt i større omfang. Der er brug for at effektivisere teknologierne, så de bliver økonomisk rentable og dermed kan avendes i stor skala:

"Danmark har sat et ambitiøst mål om, at vores udledning af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent i 2030. I de grønne missionsdrevne partnerskaber får vi samlet dygtige folk fra forskningsverdenen og virksomhederne, som skal lykkes med at videreudvikle og udbrede teknologien til CO2-fangst, lagring eller anvendelse. Missionerne vil bringe Danmark tættere på vores klimamål. Og lykkes vi her, stiller det også danske virksomheder bedre og bidrager til vækst og beskæftigelse," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Derfor igangsætter Innovationsfonden en grøn forskningspartnerskab, og partnerskabet INNO-CCUS er en af de i alt fire missioner, der i de kommende år skal skabe grundlaget for Danmarks ambitiøse klimaindsats. INNO-CCUS er således et bredt funderet partnerskab med 54 forskellige aktører. Partnerne er offentlige og private aktører, herunder universiteter, vidensinstitutioner og store og små virksomheder.

Partnerskabet vil blandt andet opnå dette gennem et stærkt internationalt samarbejde i alle led af værdikæden. Der er både kortsigtede (2025), mellemlange (2030) og langsigtede (2050) løsninger i fokus, og partnerskabet forventer allerede i 2025 at kunne levere de første resultater, som vil bidrage til CO2-reduktioner.

"INNO-CCUS indebæret et enormt potentiale for hurtigt at demonstrere en stor effekt i forhold til målet om at sænke CO2-udledningen betragteligt. Det skyldes ikke mindst den brede partnerskabskreds, det er lykkedes at samle. Den vil både bidrage til udvikling og forskning i effektive og bæredygtige fangstmetoder, og samtidig øge mulighederne for lagring og ikke mindst mulige anvendelser af CO2," siger forperson for Innovationsfonden, Anders Eldrup.

Der er fem områder, hvor partnerskabet fokuserer indsatserne de kommende år: Kemisk fangst af CO2. Eksisterende teknologier skaleres op, gøres billigere og implementeres ved store CO2 producenter som for eksempel cementfabrikker. Biologisk fangst og lagring af CO2. Der udvikles systemer, som kan sikre gennemsigtige og miljøforsvarlige metoder til dokumentation af skovrejsning. Produktion af biokul fra bioaffald skal forbedres. Geologisk lagring af CO2. Teknologier og infrastruktur til at lagre CO2 i undergrunden forbedres. Anvendelse af CO2. Forskning i nye materialer hvor CO2 indgår som råmateriale. Samfunds- og systemanalyse. Analyser af, hvor CCU teknologier giver bedst mening, og hvordan det omgivende samfund reagerer.

Med indtil videre 20 projekter inden for de fem områder, er der både fokus på kort- og langsigtede løsninger, som sammen kan nedbringe CO2-udledningerne mest effektivt. I kraft af partnerskabet skabes den nødvendige synergi og aktivitet på tværs af projekterne. Partnerskabet forventer at fortsætte i de kommende årtier, så kontinuiteten sikres.

"Det er vores ambition, at partnerskabet aktiverer aktører fra hele værdikæden. Det skal favne både virksomheder med stor udledning af CO2, aktører som udvikler kemiske og biologiske teknologier til at fange eller binde CO2, samt selskaber, der håndterer den geologiske lagring af CO2, som allerede på den korte bane bliver en central løsning. Endelig inkluderer vi også partnere, hvis projekter skal igennem en lidt længere modningstid, og hvor fokus er på anvendelse af CO2 i en lang række produkter udover grønne brændstoffer, som dækkes af arbejde i en separat Innomission," siger Morten Stage, formand for partnerskabet INNO-CCUS og CCS-chef, TotalEnergies.

Der har været forskning i området i de sidste 20 år, og derfor er der allerede stor ekspertise i de danske forskningsmiljøer. Det giver grobund for, at indsatsen på området for alvor kan rykke ved fremtidens CO2 håndtering.

"DTU og GEUS har stærke faglige miljøer inden for fangst og lagring af CO2 og kan hurtigt bidrage til de høje teknologiske ambitioner for udviklingen. Satsningen med Innomissionen er nødvendig, når vi både skal udvikle nye teknologiske løsninger, undersøge lagringsmuligheder og sikre uddannelse af de kommende eksperter, der skal videreføre arbejdet. Heldigvis sporer vi på universiteterne en stor interesse fra de studerende i at dygtiggøre sig inden for området og dermed bidrage til at løfte denne store globale samfundsudfordring i de kommende år," siger Erling Stenby, næstformand for INNO-CCUS og professor og direktør, DTU Kemi.

Hvis de store investeringer i at gøre teknologierne klar til, at en 70 procents reduktion af CO2 kan blive en realitet, er det nødvendigt også at sætte ind andre steder parallelt. Både lovgivning og de økonomiske rammer skal følge med, såfremt accelerationen af fangst, lagring og anvendelse skal lykkes.

Partnerskabet sætter den første pulje af projekter i gang nu og følger op med en ny runde i 2023.

INNO-CCUS dækker over to forkortelser, INNO for Innomission og den internationale forkortelse CCUS for Carbon Capture Utilization and Storage.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik