Teknovation Logo
robot

 
  • De danske forskeres gennembrud kan potentielt føre til øget genanvendelse af PUR-plast, der er uundværligt i mange hverdagsprodukter, men samtidig svært at genanvende.

18. oktober 2021, kl. 07:28 

Dansk forskning baner vej for PUR-genanvendelse

Aktuelt er det er lykkedes for danske forskere at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten, og dermed udføre et gennembrud, der potentielt kan føre til øget genanvendelse af PUR-plast.


Danske forskere, specialister og industripartnere har gennem de sidste to år samarbejdet om at udvikle en holdbar metode til at genanvende polyurethanplast, PUR-plast, der er et uerstatteligt materiale i mange produkter som for eksempel skosåler, madrasser, isoleringsmateriale og som komponenter i vindmøller, fly og medicinsk udstyr. Det er i laboratoriet lykkedes at udvikle en metode til at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten, såkaldte aminer og polyol-fraktioner.

"Vi er meget begejstrede for det her gennembrud, som også har vakt opsigt internationalt. Det skyldes, at PUR-plast længe har været en hovedpine, når det kommer til genanvendelse. Men en række industripartnere er gået sammen og har insisteret på at finde en bæredygtig løsning. Det er rosværdigt og viser, hvor langt vi kan komme ved at samarbejde på tværs," fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet RePURpose.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Metoden er baseret på kemisk genanvendelse, der dækker over forskellige teknologier til at upcycle plastaffald, så det kan anvendes i produkter af samme kvalitet som det oprindelige. Kemisk genanvendelse bliver i disse år fremhævet som en oplagt metode til at genanvende den plast, der ikke passer ind i eksisterende genanvendelsesteknologier, hvor man eksempelvis nedknuser og omsmelter plasten.

"PUR-plast kan ikke bare smeltes om. Hvis materialet skal kunne genbruges effektivt, altså uden at blive nedgraderet, så skal det først nedbrydes til enkeltdele. På den måde kan vi opbygge PUR-plast på ny med de egenskaber, der ønskes. Her har kemisk genanvendelse vist sig at være effektivt, og vi håber, at det kan blive vejen frem, også i stor skala. Det er uden tvivl næste skridt," siger Anders Lindhardt, der på konferencen POLYMER21 den 3. november vil præsentere projektets resultater og gå mere i dybden med genanvendelse af polymer-materialer som PUR-plast.

Hvis det lykkes at genanvende PUR-plast i fremtiden, er der potentielt store klimagevinster. Dels spares de store mængder olie, der anvendes til produktion af ny plast, og dels reduceres CO2-udledningen, idet plasten ikke længere vil blive afbrændt til energiudvinding. Samtidig udgør den udviklede metode et grønt alternativ til teknologier, der tidligere er demonstreret. Det skyldes, at den kemiske genanvendelse i dette tilfælde finder sted ved relativt lav temperatur og med anvendelse af brint, som kan produceres bæredygtigt, for eksempel ved elektrolyse af vand.

RePURpose er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Aarhus Universitet samt industripartnerne Dan-Foam ApS, Ecco Sko A/S, Logstor A/S, Tinby A/S, Plixxent A/S og H.J. Hansen Genindvindingsindustri A/S. Projektet afsluttes i 2022.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik