Teknovation Logo
robot

 
  • I fremtiden vil overskudsvarmen fra virksomhedernes produktion blive brugt til opvarme huse og lejligheder i stedet for at blive sendt ud i en blå luft, konstaterer DI's øverste direktør Lars Sandahl Sørensen.

13. september 2021, kl. 07:04 

DI: Overskudsvarme-aftale er en kæmpe gevinst

En bred politisk aftale sikrer, at overskudsvarmen fra virksomhedernes produktion fremover vil blive brugt til opvarmning i stedet for at blive sendt ud i den blå luft. DI anslår, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet med overskudsvarme, hvis potentialet bliver udnyttet fuldt ud.


Den varme, som virksomhederne alligevel ikke kan bruge til noget, kommer fremadrettet ud i fjernvarmenettet, hvor den kan gøre nytte, oplyser DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen. En stribe afgifter og uhensigtsmæssige regler har hidtil spændt ben for, at overskudsvarmen fra virksomhederne hidtil har kunne udnyttes fuldt ud. Varmen er i stedet gået til spilde. Men med weekendens aftale skal der ikke længere betales afgifter, hvis der er indgået en energieffektiviseringsaftale (tidligere kaldet certificeringsordningen). Det betyder, at det bliver rentabelt at udnytte langt mere af virksomhedernes overskudsvarme:

"Det er et eksempel på det, vi er så gode til i Danmark. Vi får systemerne til at arbejde sammen, og udnytter hinandens styrker. I dette tilfælde er det til gavn for både klimaet og vores velstand, fordi vi spilder mindre energi," siger Lars Sandahl Sørensen.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


DI har tidligere anslået, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet af overskudsvarme gennem fjernvarmenettet. Dermed skal der bruges mindre energi fra andre kilder som kul eller biomasse:

"Det er en kæmpe gevinst for klimaet, og det viser vejen til fremtidens grønne samfund, hvor produktionen af energi og forbruget er koblet sammen på en helt anden måde end i dag. På den måde får vi endnu flere grønne eksempler, som vi kan vise frem til resten af verden," siger Lars Sandahl Sørensen.

Med aftalen slutter et årelangt sværdslag i dansk politik om udnyttelsen af overskudsvarme, hvor DI har arbejdet for at sikre, at overskudsvarmen bliver udnyttet i stedet for at gå til spilde.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik