Teknovation Logo
robot

 
  • Igus-ingeniørerne har præsteret, at kombinere AM og Industrie 4.0 i et enkelt produktionstrin, og har således fro første gang printet sensorer i en tribo-komponent ved hjælp af multi-materiale-print. (Illustration: Igus GmbH)

23. februar 2021, kl. 13:26 

3D-printede komponenter gøres intelligente

Additive Manufacturing, AM, møder nu i højere grad Industrie 4.0, fremhæver tyske Igus, hvis 3D-printede tribo-komponenter leveres med integrerede sensorer, der angiver vedligeholdskrav og advarer mod overbelastning.


Ved Igus GmbH i Køln har man opnået et virkeligt gennembrud med smart 3D-printede lejer, fortæller leder af Igus' AM-produtionsenheden Tom Krause:

"Herved er forudsigelig vedligehold også muligt på specialdele på en økonomisk måde. Længe inden et svigt, informerer den intelligente 3D-printede komponent om et kommende behov for udskiftning. Den kan også registrere overbelastning og stoppe applikationen omgående og forebygge yderligere skade på lejepositionen og resten af systemet". 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Igus, der har produceret intelligente slidstærke komponenter til energikæder, glidelejer og lineærføringer siden 2016, fremstillede tidligere eksempelvis Iglidur I3 ved lasersintering og intelligensen blev efterfølgende introduceret i et andet produktionstrin. Nu tillader Igus udviklerne at producere disse intelligente slidstærke komponenter i et enkelt arbejdstrin. Der er ikke behov for yderligere procestrin og intelligente specialdele kan produceres økonomisk fra fem arbejdsdage.

Sensorlaget påføres på de dele af komponenten, der er udsat for belastning. Slidstærke komponenter med integrerede sensorer produceres ved multi-materiale-print. Komponenterne produceres af Iglidur I150- eller Iglidur I180-filamenter og et specielt udviklet elektriske ledende 3D-printmateriale, der hæfter fint med tribo-filament.

Aktuelt er der to mulige anvendelser: Hvis det elektrisk ledende materiale er anbragt mellem lagene der er udsat for slitage, kan det advare mod overbelastning. Hvis belastningen ændres, ændres den elektriske modstand tilsvarende. Maskinen kan stoppes og yderligere skade forebygges. For at fastlægge belastningsgrænser, skal lejerne kalibreres. Hvis, på den anden side, ledersporet er indeholdt i glidefladen, kan slitagen måles via den ændrede modstand. Forudsigelig vedligehold er mulig med den 3D-printede komponent. De smøre- og vedligeholdsfri tribo-komponenter angiver når der er behov for udskiftning, hvilket betyder, at man undgår system-nedetid og tillader planlægning af vedligehold på forhånd.

Hvis de 3D-printede komponenter også anvendes i forserie-trin, leverer de indhentede data for slitage eller belastning yderligere information om levetiden for de respektive komponenter eller den planlagte applikation i serien. Det gør det nemmere at tilpasse og optimere udviklingsprocessen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik