Teknovation Logo
robot

 
  • Forskningsindsatsen skal øges væsentligt for at understøtte den industrielle udvikling og opskalering af produktionen og på sigt eksport af Power-2-X-teknologi, fremhæver Jens Kehlet Nørskov.

3. december 2020, kl. 11:34 

Vejen til grønne kemikalier

DTU Fysisk-professor, Jens Nørskov, der står i spidsen for konsortiet bag Energy-X, fremhæver nu de udfordringer, der skal løses, for at opnå en fossilfri produktion af brændstoffer og kemikalier. 


Med henblik på at opnå en fossilfri produktion af brændstoffer og kemikalier skal katalysemetoder, der omsætter solens energi til kemiske processer, gøres mere effektive.

Det understreger leder for konsortiet bag det europæiske projekt Energy-X, der har deltagelse af i alt 13 europæiske universiteter og forskningsinstitutioner samt 29 store virksomheder, DTU Fysik-professor, Jens Nørskov.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Energy-X har fokus på at løse en af vor tids største udfordringer, nemlig at skaffe tilstrækkelig energi og materialer til jordens voksende befolkning, samtidig med at både det miljømæssige aftryk og påvirkningerne af klimaet mindskes.

Ifølge Jens Nørskov, er der bestemte udfordringer, som der skal takles.

Først og fremmest skal det gøres billigere. Der kan i dag fremstille grønne brændstoffer ved hjælp af elektrokemiske og termokemiske processer, men det udstyr, der aktuelt findes, er relativt dyrt, og dels at der er for store energitab i selve processerne.

Dette kan ikke mindst ske med effektiver katalytiske processer. Der findes allerede en række katalysatorer, men der er brug for at udvikle nye, der er langt bedre, så processerne bliver mere effektive. Det er også vigtigt, at de udvindes af materialer, som ikke er baseret på sjældne grundstoffer, hvilket vil drive prisen op på hele løsningen. For at finde nye katalysatorer skal der forskes i nye materialer helt nede på atomart niveau.

Det skal også gøres muligt at skalleres op. Forbrug af flydende brændstoffer i verden er enormt. Derfor skal det, som virker i laboratorierne, gøres klart til at virke i stor skala. Der en nemlig brug for at kunne implementere teknologien på terawatt-niveau.

Alt i alt kræver det massive investeringer i forskning, der kan lede til de nødvendige gennembrud, som eksempelvis opdagelsen af nye katalysatorer. Der er et stort tidspres, og det er nødvendigt at finde måder at accelerere udviklingen og implementeringen af ny teknologi eksempelvis gennem nye partnerskaber mellem universiteter og industri. Alle kræfter i hele verden skal samles, konstaterer han.

Den 15. december holder DTU, DI Energi og ATV en online-konference, hvor forskere, industri og politikere taler om forskningens betydning for udviklingen af Power-to-X.

Læse mere her.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik