Teknovation Logo
robot

 
  • Ifølge Kavi Balakrishnan, var det afgørende at finde en løsning, der kunne indpasses i den eksisterende drikkevandsforsyning i Kenya. På den måde sikres det størst incitament for, at kenyanerne vil både anvende og senere vedligeholde løsningen.

6. oktober 2020, kl. 13:18 

Grundfos køber DTU-studenters projekt

Hvordan mindre byer i Afrika forsynes med rent drikkevand. Det har en gruppe DTU-studerende fået en idé til, og nu er de blevet ansat af Grundfos til at færdigudvikle projektet.


To gange om året holder DTU kurset X-Tech Entrepreneurship, der er et 13-ugers forløb, hvor de studerende bliver undervist i forretningsforståelse og præsenteret for en række innovationsværktøjer, de kan anvende til enten at starte egen virksomhed eller til at håndtere udviklingsopgaver i deres fremtidige jobs.

Et af fokusområderne for X-Tech Entrepreneurship, der er sponseret af Grundfos, er at sætte vand på dagsordenen.

Kavikrishnan Balakrishnan, der har læst på DTU siden 2016, og er en del af gruppen, forklarer, ifølge DTU, hvorledes rent vand er et af FN’s verdensmål og en meget væsentlig global udfordring, og som gruppen derfor valgte at beskæftige sig med.

I alt er fem studerende fra forskellige uddannelsesretninger på DTU med i gruppen. Og sammensætningen af studerende gav et stærkt fundament af forskellige tekniske ekspertiser inden for bl.a. it-software, elektronik og produktdesign, fremhæves det.

Med indragelse af de forskellige kompetencer dannedes grundlaget for idén, de døbte AQShare.

Aktuelt er der fortsat en del sygdom, eksempelvis tyfus, i mange mindre kenyanske byer, da drikkevandet er urent. Den nuværende forsyning foregår typisk ved, at en lokal handelsmand med en æselkærre henter drikkevand i en nærliggende sø eller flod. Herefter kører han rundt til folk og sælger dunke med vand.

Gruppens idé var at indføje et mini-rensningsanlæg i denne forretning. Det skal ligge i udkanten af byen og give handelsmanden mulighed for at aflevere og få betaling for vandet. Når det er renset, kan indbyggerne købe vandet, som koster en smule mere, forklarer Kavi Balakrishnan, ifølge DTU.

Målet for de studerende er at nå så langt med deres idé i de kommende måneder, at der kan udarbejdes en prototype af mini-rensningsanlægget. Prototypen skal herefter testes i Afrika for at vurdere potentialet.

Under hele forløbet har Grundfos bistået de studerende med sparring og kontakt til eksperter blandt andet i Afrika. Efter kurset købte Grundfos rettighederne til AQShare og har ansat hele gruppen på studenterkontrakter. Ikke som traditionelle studentermedhjælpere, men for at gruppen i fællesskab skal koncentrere sig om at videreudvikle og modne deres idé.

”AQShare har spændende potentiale og passer godt sammen med Grundfos’ strategi om at sikre en bedre drikkevandsforsyning i hele verden frem mod år 2030. Vi er derfor interesserede i projektets videre udvikling. Ikke mindst fordi løsningen er fleksibel og uafhængig af omkostningstunge investeringer i form af rør til drikkevandsforsyningen,” udtaler direktør i Innovation Lab 1 hos Grundfos, Mathis Dahlqvist, ifølge DTU.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik