Teknovation Logo
robot

 
  • "Mange danske virksomheder har allerede fået øjnene op for mulighederne i automatisering og har lavet investereringer i robotteknologi, men potentialet er fortsat enormt og bør udnyttes. Derfor er det vigtigt, at de danske virksomheder fortsat og i højere grad kommer i gang med at investere i automatisering, så vi ikke taber konkurrenceevne," fremhæver Søren Peter Johansen.

24. september 2020, kl. 13:12 

Metalindustrien trækker robotvæksten med stort boom

Salget af industrirobotter til metalindustrien i Danmark vækstede med hele 53 procent til 213 enheder i 2019. Det fremhæver DIRA i forbindelse med den netop offenliggjorte opgørelse fra International Federation of Robotics (IFR).


Med et automationsboom i den danske metalindustri, så sørgede området for at være den helt store årsag til, at der i 2019 blev installeret 768 industrirobotter i Danmark.

Dette er 14 procent flere robotter end sidste år og det næsthøjeste nogensinde, fremhæver Dansk Robot Netværk, DIRA, i forbindelse med den netop offenliggjorte internationale opgørelse fra International Federation of Robotics (IFR).

Ifølge salgschef hos DENSO Sales Scandinavia, Lars L. Wirenfeldt, så kan fremgangen blandt andet skyldes en helt bestemt gruppe billige robotter:

"Vi har sidste år set en stigning i salget af SCARA-robotter, hvilket skyldes, de er oplagt til pick and place-projekter med deres fleksibilitet, og at de selvfølgelig er prisbillige," siger han.

Han bakkes op af DIRA-sekretariatsleder, Søren Peter Johansen:

"En SCARA-robot er knapt så avanceret som en traditionel seksakset robotarm, men kan stadig bruges til håndtering af mange emner. Og den lave pris betyder, at mange automatiseringsprojekter nu får fornuftige tilbagebetalingstider, hvilket naturligvis gavner salget," siger han og fortsætter:

"Metalindustrien finder stadig flere muligheder for anvendelse af robotter til stor glæde for fagets fagforening. Ønsket om mere automatisering kommer derfor ikke blot kommer fra ledelsen, der ønsker øget produktiviteten, men også fra arbejdstagerne, der har indset, at automatisering af robotter kan være med til at sikre deres arbejdspladser i fremtiden. Det ville være gavnligt for produktiviteten i andre fag, hvis de fik tilsvarende støtte til robotisering."

Globalt er tendensen dog vigende, da det globale robotsalg er gået markant tilbage, konstateres det.

Der blev nemlig solgt færre robotter i 2019 end i 2018. Den tendens ses specielt i mange af de store industrilande som Tyskland, Korea, USA og Kina. Men også mindre vækstlande som Slovakiet har haft en opbremsning i antal installeret robotter.

Herhjemme er det et noget andet billede. Fra 2014 til 2019 steg antallet af installerede robotter i Danmark i gennemsnit med fem procent årligt. Og det selvom, at 2018 var et dårligt år med en nedgang i salget, er Danmark i modsætning til resten af verden i år gået markant frem i antallet af installerede robotter. 

Det samme gælder robottætheden, der er et direkte mål for, hvor mange robotter, der er installeret per industriarbejder, og således et udtryk for, hvor godt robotter og formodentlig anden ny teknologi er implementeret i industrien, påpeger DIRA.

I 2010 var der 150 robotter per 10.000 ansatte i produktionsindustrien, mens der i 2019 var 243 robotter.

"Fremgangen skyldes sandsynligvis de høje danske lønninger samt øget krav til bedre produktivitet, produktkvalitet og arbejdsmiljø, der er de typiske incitamenter til at starte med automatisering af produktionen," siger Søren Peter Johansen.

I Europa er det kun Tyskland og Sverige, der har en højere robottæthed i fremstillingsindustrien end Danmark, og de har store bilproducenter. Ser vi bort fra bilindustrien, er Danmark det land i Europa, som har den største robottæthed.

Selvom det ser godt ud i Danmark, så stiger robottætheden, ifølge robotnetvæørket, faktisk kraftigere i mange andre lande, der samtidig har billigere arbejdskraft end i Danmark. I værste fald vil det kunne friste virksomheder til at outsource dele af produktionen til udlandet, svække konkurrenceevnen og på sigt skade skattegrundlaget og samfundsøkonomien.

Derfor bør danske virksomheder vedholdende implementere nye teknologier som for eksempel robotter, konstaterer DIRA-sekretariatslederen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik