Teknovation Logo
robot

 
  • Teknologisk Institut arbejder i eget regi med AM-fremstillingsmetoder, som har været efterspurgt i forbindelse med Covid-19-krisen, oplyser instituttet.

5. august 2020, kl. 08:02 

AM kan mindske sårbarhed i forsyningskæderne

Fleksibel produktion med additive fremstillingsmetoder, AM, kan mindske danske virksomheders sårbarhed ved forsyningskriser, som under Covid-19-nedlukningen.


Additive fremstillingsmetoder, AM, som omfatter 3D-print, kan ruste industrien til lignende kriser i fremtiden, påpeger Teknologisk Institut:

"Under den første Covid-19-bølge har flere fremstillingsvirksomheder haft problemer med at holde produktionen kørende – blandt andet fordi de ikke kunne få komponenter fra underleverandører som følge af lukkede grænser. Jo mere specialiserede emner er, jo mindre er sandsynligheden for, at man kan købe delkomponenterne lokalt. En anden udfordring har været, at producenter verden over simpelthen har været nødt til at lukke ned som følge af smittefaren, fordi der var for mange folk i produktionen," siger seniorkonsulent Henning Henningsen, der også er såkaldt "3D-print-ekspert" hos Teknologisk Institut.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Han påpeger, at en række af disse problemer kunne være undgået, hvis flere virksomheder havde tænkt i AM-fremstillingsmetoder. Her er det den digitale fil, der er produktionsgrundlaget, og ved 3D-print bliver emnerne samtidig produceret direkte i printeren:

"Det første, der springer i øjnene, er, at det er lettere at sende en fil end en vare. Varen skal krydse grænser, mens det er lynhurtigt at sende filen, så den kan produceres lokalt. Det er en fordel, hvis der er lukkede grænser, eller hvis man oplever problemer med toldbarrierer," fortæller Henning Henningsen.

Med 3D-print bygges emnet op fra bunden, og det er muligt at integrere en lang række delkomponenter og funktioner, så der ikke er behov for undersamlinger eller montage til slut. Det giver færre procestrin, og man undgår logistiske udfordringer med komponenter, der skal sendes frem og tilbage.

"Omstillingstiden med additiv fremstilling er også væsentlig hurtigere. Hvis fx en 3D-printer først er linet op, er den ligeglad med, hvilken digital tegning den skal producere – og produktionen kan igangsættes lynhurtigt. Det har nogle virksomheder allerede benyttet sig af under den globale pandemi," siger Henning Henningsen.

I tillæg til den hurtige leveringstid er der ved additiv fremstilling ikke behov for at opretholde en stor lagerbeholdning. I stedet kan emnerne printes on-demand, når de skal bruges.

Som en bonus opnår man en yderligere fordel, hvis man har komponenter, der skal håndteres automatisk af robotter. Med den digitale tegning har man nemlig allerede emnets præcise geometri, og derfor er det let at designe og producere en griber, der passer til – og det er lynhurtigt at modificere, hvis der skal laves rettelser hen ad vejen. Det samme gælder ved montageværktøj og -fiksturer.

I takt med at AM-fremstillingsteknologier vinder indpas, begynder der også at være nogle spændende synergier, for eksempel mellem 3D-print og digitale simuleringer. Med den digitale fil kan man nemlig simulere hele sin produktion, inden man trykker ’print’. Dermed øger man sandsynligheden for, at det færdige produkt bliver som ønsket. Det betyder også, at prototypeforløbet bliver langt mere kompakt og effektivt.

"Samtidig bliver det langt hurtigere at etablere et produktions-setup, hvis man kan nøjes med at samle et digitalt netværk af 3D-printere, som ikke nødvendigvis er placeret samme sted – for eksempel en til nylon og en til metal. På den måde bliver ‘fabrikken’ mere virtuel, og den kan være placeret på flere markeder. For hvis 3D-printerne er identiske, og printspecifikationerne og -parametrene først er kørt ind, kan man opnå identiske resultater, uden at man er afhængig af den lokale operatørs kvalifikationer," fastslår Henning Henningsen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik