Teknovation Logo
robot

 
  • Grundet 2D-materialernes størrelse og egenskaber er der, ifølge DTU, allerede nu interesse for at anvende dem i eksempelvis ultrakompakt elektronik og optiske komponenter. En interesse, der kun vil øges, hvis det fremover bliver muligt at styre materialernes magnetiske og elektroniske egenskaber ved at stable dem og indskyde atomer mellem lagene, påpeges det.

14. maj 2020, kl. 13:48 

Ny klasse af 2D-materialer

Ifølge DTU, har universitetets forskere bidraget til fundet af en helt ny klasse 2D-materialer, der åbner for spændende dimensioner i arbejdet med design af materialer.


Med den nye klasse af 2D-materialer er der tale om materialer, der er i stand til at binde enkelt-atomer mellem ultratynde lag.

Ikke mindst er det lykkedes forskerne at indskyde atomer mellem to eller flere lag af stablede 2D-materialer. De har endda kunnet styre præcis hvor mange atomer, der skulle indskydes og dermed eksempelvis gøre et 2D-materiale med indskudte metalatomer mere eller mindre magnetisk, fremhæver DTU.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Resultaterne er frembragt i et samarbejde mellem DTU’s forskergruppe inden for 2D-materialer og et stort eksperimentelt center på National University of Singapore.

”Vi har lidt i sjov benævnt den nye klasse af materialer for 2,5 D, da den placerer sig mellem de traditionelle 2D- og 3D-materialer. Et indskudt lag af atomer i 2D-materialerne åbner således helt nye muligheder for at designe materialer med ekstraordinære egenskaber, som vi ikke før har været i stand til,” udtaler Anders Christian Riis-Jensen fra DTU Fysik, der er ansvarlig for beregningerne bag det nye fund, ifølge DTU.

Gennem de sidste 10 år har DTU Fysik specialiseret sig i at udføre store kvantemekaniske computerberegninger af egenskaberne i de mange tusind 2D-materialer, der aktuelt er frembragt. Det har, ifølge universitetet, placeret forskergruppen blandt verdens førende på dette område.

De, ifølge DTU, enestående resultater er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik