Teknovation Logo
robot

 
  • AU-professor Peter Gorm Larsen fra Institut for Ingeniørvidenskab, der leder den danske del af projektet.

3. april 2020, kl. 12:39 

Nem adgang til digitale tvillinger

EU’s Forskning & Innovationsprogram Horizon 2020 har bevilget over 70 millioner til et forskningsprojekt, der skal gøre det let for små og mellemstore europæiske produktionsvirksomheder at få gavn af digitale tvillinger.


Den globale fremstillingsindustri er i konstant udvikling, og det udfordrer små og mellemstore virksomheder, SMV´er, som hurtigt kan blive klemt af de store drenge, der for længst er hoppet med på Industrie 4.0-bølgen.

Det kræver nemlig ofte meget store investeringer, hvis man skal gøre brug af de seneste digitale teknologier og avanceret produktionsudstyr i sin produktion. Og det er ikke altid lige let at vide på forhånd, om det er investeringen værd.

I det tværeuropæisk forskningsprojekt DIGITbrain samler 36 partnere (universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder) sig nu om at give SMV’er nem adgang til at prøve kræfter med digitale tvillinger i sin produktion.

”Vi opbygger en slags produktionsservice for SMV’er, således at man kan få mulighed for at prøve digitale tvillinger af i sin produktion, hvis man har lyst. På den måde kan man risikofrit undersøge de moderne digitale teknologier, der i stigende grad bliver efterspurgt af firmaer fra fremstillingsindustrien,” siger professor Peter Gorm Larsen fra Institut for Ingeniørvidenskab, der leder den danske del af projektet.

Projektet vil således tillade SMV'er fra hele Europa at søge fondsmidler til at deltage i projektet. Godt 10 millioner af projektets i alt 70,4 millioner kroner er således øremærket SMV’er, som ikke er med i konsortiet. Derudover deltager en række SMV’er i opstartsfasen af projektet og bruges som cases.

Den danske deltagelse i DIGITbrain består af Aarhus Universitets Center for Digitale Tvillinger, der ledes af netop Peter Gorm Larsen, samt den danske udviklingsvirksomhed AGROINTELLI, der udvikler autonome robotløsninger til landbrugssektoren, og som er kendt for sin autonome redskabsbærer, Robotti.

”Robotti har indtil videre indgået i en enkeltstyks produktion med rigtig meget manuelt arbejde, men den skal til at serieproduceres nu. Der hjælper vi virksomheden i gang med en digital tvilling af hver enkelt robot, der kører ud af produktionshallen. Den digitale tvilling, som er en digital kopi af det cyber-fysiske system, robotten til enhver tid repræsenterer, laves på produktionstidspunktet og vil leve videre i skyen i hele robottens levetid,” siger Peter Gorm Larsen.

Fra Ole Green, CEO og stifter af AGROINTELLI, lyder det:

”Gennem hele udviklingsforløbet af Robotti har vi haft et fantastisk samarbejde med professor Peter Gorm Larsen, og vi har høstet nogle enorme besparelser ved at gå fra fysiske prototyper til i stedet at bruge modelbaseret udvikling af Robotti. Vi er derfor overbeviste om, at DIGITbrain projektet vil kunne løfte udviklingen af vores kommende storskala produktion.”

Han bakkes op af produktionsdirektør Thomas Vestergård:

”DIGITbrian vil give os en unik mulighed for at få en bygget en skalerbar digital produktion på et tidspunkt, hvor vi netop står overfor betydelige investeringer i vores produktion, og en fantastisk mulighed for at producere veldokumenterede og effektive Robotti’er”, siger han.

Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i projektet rolle som digital innovationshub, hvor man skal udvikle og videreudvikle systemer for digitale tvillinger.

Projektet støttes med i alt 9,4 millioner euro eller 70,4 millioner kroner af Horizon 2020.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik