Teknovation Logo
robot

 
  • Matteo Fumagalli er sikker på, at droner i fremtiden særligt vil kunne anvendes i forbindelse med de ofte risikable operationer, som vedligehold af eksempelvis vindmøller kræver. I dag sker det ved hjælp af en reparatør, der hejses ned fra top- pen. Forhåbentlig kan han inden længe erstattes af en drone med en robotarm, der både kan se, hvor reparation er nødvendig, og efterfølgende gennemføre denne.

21. oktober 2019, kl. 16:06 

Droner med roterende robotarm

Ifølge DTU er forskere på universitetet nået langt i arbejdet med at gøre droner i stand til at gennemføre små opgaver med en monteret robotarm. De seneste resultater bliver præsenteret på High Tech Summit den 30. og 31. oktober.


Droner anvendes i dag primært til at overflyve områder, der skal fotograferes eller overvåges. I fremtiden vil det være muligt at udstyre dem med en robotarm, lyder det fra forskere på DTU, der vil præsentere deres resultater ved High Tech Summit på campus i Lyngby. 

Ønsket er at gøre dem i stand til at sidde fast på en overflade, gennemføre målinger og på et tidspunkt måske også selv kunne udføre mindre reparationer.

”Vi har allerede gennem et stykke tid fløjet med droner, der har monteret en robo- tarm. Det er dog indtil videre kun sket i laboratoriet, hvor vi har kontrol over omgivelserne," siger lektor på DTU Elektro, Matteo Fumagalli, og fortsætter:

Det næste skridt bliver at få dronerne ud og flyve i virkeligheden, så de på sigt kan anvendes til inspektion af eksempelvis broer, vindmøller eller skibs- tanke."

Hans forskergruppe arbejder med udvikling af droner, der kan mere end blot at flyve, men der er mange ting, der skal fungere, før missionen kan lykkes, understreger han:

”Den største udfordring er at forhindre, at dronen styrter, hvis en af dens vinger eksempelvis rammer den overflade, som robotarmen skal sidde fast på. Dernæst skal vi arbejde med at give dronen kraft nok, så den kan operere udendørs med en robotarm, hvor der både er vindstød og andre mulige forhindringer,” konstaterer han.

Et af de projekter, som forskerne er involveret i, handler om at anvende droner til inspektion af lasttanke i skibe. Her skal robotarmen hjælpe med at udføre en ultralydsscanning af væggene, der først skal påføres en gel og derefter tjekkes med måleudstyret i robotarmen. I et andet projekt, der foregår i samarbejde med DTI, skal robotarmen fastgøre en række sensorer på en konstruktion. Det bliver et proof of concept af potentialerne i teknologien.

Om High Tech Summit tilføjer Matteo Fumagalli, der står for oplægget ’Robotics - Mobile Robots’:

”Jeg håber at møde virksomheder, myndigheder og andre forskere, der har lyst til at arbejde sammen om udviklingen af droneteknologien. Vi får inden længe en ny testfacilitet for droner her på DTU, ASTA (Autonomous Systems Test Arena), hvor der bliver gode muligheder for at afprøve de nye teknologier. Det gælder både for droner, kørende robotter og undervandssystemer. Den facilitet vil jeg også gerne invitere andre til at anvende.”


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik