Teknovation Logo
robot

 
  • Tonny Sanders filterløsning er relativt enkelt, oplyser han til websites Grønforskel.dk, hvor han forklarer, at på en af hans afprøvede og fungerende prototyper sidder der bagebørster af silikone og grillbørster købt i Føtex. Herudover er det meste bygget og afprøvet i hans garage. Men netop det faktum, at filteret er konstrueret hjemme i garagen, tror Tonny Sander er en af årsagerne til, at han også har mødt stor modstand og endnu ikke opnået en kommerciel forretningssucces, trods reelle resultater at fremvise. Billedekilde: Grønforskel.dk, som det store kundeejede energi- og fiberselskab, SEAS-NVE, står bag.

28. august 2019, kl. 15:28 

Unik dansk filterteknologi får DTU-assistance

En tidligere teknisk chef hos det, der i dag hedder Amager Ressourcecenter, Tonny Sander, får nu yderligere hjælp fra DTU til at videreudvikle og realisere en idé til et effektivt og brugbart røgfilter til private husstande, skriver DTU.


Efter at have mistet to søstre, der i en tidlig alder begge af lungekræft (49 og 56 år), besluttede ingeniør og direktør for det lille ingeniørfirma Proces Sander ApS, Tonny Sander, sig for at se på muligheder for at hjælpe brændovnsejere med at reducere partikelforureningen.

Med en arbejdsbaggrund som blandt andet teknisk chef ved Amagerforbrændningen, i dag Amager Ressourcecenter, har han i mange år været bevidst om, at teknologi til at reducere udledning af skadelige partikler (store som helt små) fra afbrændinger er en moden teknologi til storskala anlæg.

I en årrække har han arbejdet med at udvikle en filterløsning til brug med brændeovne i private hjem, hvis brugbarhed nu er blevet dokumenteret i en kandidatafhandling fra en specialestuderende på DTU, og Ifølge univerisitet, beviser at kunne fjerne skadelige partikler og sod, såvel som potentielt kræftfremkaldende stoffer som PAH og dioxin. Og det langt mere en eksempelvis et elektrofilter, der typisk benyttes.

Nu har Tonny Sander, der også har andre opfindelser på vej, så taget næste skridt i samarbejdet med DTU, efter han i foråret fik et tip om muligheden for gratis ekspertbistand til innovation fra DTU Diplom.

Han har således fået 'låne' tre eksperter fra universitet, der er komme med på holdet som 'regnedrenge' og faglige rådgivere, hvilket har været en stor succes, påpeger han:

”Mine samarbejdspartnere hos DTU Diplom er gået op i det med liv og sjæl. Det har givet mig mulighed for at få den kvalificerede faglige feedback og sparring, som jeg har haft brug for i forhold til at gøre produktet klar til marked. Samarbejdet har helt klart fået skubbet produktet opad, fra simpel model til fuldautomatisk løsning. Det har virkelig bragt produktet videre," siger han, ifølge DTU, og fortsætter:

”De har modelleret og regnet på det fra grunden uden at kende de resultater, som testene har vist. På den måde har vi kunnet se, om vi nåede frem til de samme opmærksomhedspunkter, og om vi var på rette vej, og det er vi heldigvis.”

Endelig har endnu en ekspert fra DTU Diplom set på, hvordan produktet kan blive CE-mærket,  og så har Proces Sander Aps som led i projektet kunne få hjælp til udvikling af hele el-delen fra elektronikfirmaet LS Control.

Det næste skridt for den midtsjællandske opfinder bliver at bygge en prototype, der kan testes og certifices til masseproduktion, og som en ekstra bonus får han i efteråret hjælp fra en ingeniørstuderende, der i sit afgangsprojekt skal udvikle de redskaber, der skal opfindes, for at filteret kan serviceres og renses automatisk, når det er installeret.

”Forurening fra brændeovne er lige så slem som fra trafik, og flere kommuner er begyndt at forbyde folk at have brændeovn. For os danskere er åben ild noget, vi virkelig forbinder med hygge, men prisen for vores helbred overser vi måske. Jeg vil ikke forbyde brændeovne, men bare være med til at sikre, at de ikke sviner. Og det er muligt. Det skal bare ikke sive med partikler og det behøver det heller ikke, det har jeg bevist,” siger Tonny Sander, og tilføjer:

”Danmark har 750.000 brændeovne plus træpillefyr og lukkede pejse, og løsningen kan anvendes til dem alle. Desuden kan den indbygges til andre typer af ovne, og dermed er det et marked, som rækker langt ud over Danmark.”

Endelig har virksomheden fået et kinesiske patent på opfindelsen, og et patent i 38 EU lande er på vej, oplyser Tony Sander, der understreger, at modsat alle hidtidige småskala løsninger, så tager filtet 98 procent af alle partikler herunder de ultrafine partikler, hvilket sker gennem en kondensering af partiklerne, der betyder, at de kan sætte sig på filtret.

Samarbejdet med DTU er finansieret af regionalfondsprojektet 'Innovationssamarbejder for industri- og servicevirksomheder i Region Sjælland', der giver minder og mellemstore virksomheder i regionen mulighed for at få op til 300 timers ekspertrådgivning fra DTU til udvikling af et produkt eller en forretning, oplyser universitetet.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik