Teknovation Logo
robot

 
  • Konceptet med en energi-ø midt i Nordsøen har en række fordele, fremhæver DTU. Dels kan vindmølleparker midt i Nordsøen gå fra en placering langt fra kysten til at ligge tæt på øen, hvilket reducerer kompleksiteten og sparer mange penge. Desuden kan der etableres energioverførsel fra øen til land gennem fælles kraftige forbindelser, der ud over at føre energien i land kan udnyttes som internationale udvekslingsforbindelser, der er vigtige for energimarkederne og en effektiv grøn omstilling.

25. april 2019, kl. 12:29 

Næste skridt mod grønt Nordsøen-eventyr

Med det EUDP-støttede projekt North Sea Energy Hub vil en række virksomheder, brancheorganisationer og DTU forsøge at skyde sig ind på de rette teknologier og ydelser til fremtidens energiforsyning gennem havvindmølleparker og en ny kunstig ø i Nordsøen.


I en årrække har der været en vision i industrien om at bygge en kunstig ø et sted mellem Holland, Tyskland, Storbritannien, Danmark og Norge. På øen skal der samles energi fra omkringliggende havvindmølleparker, som derefter kan distribueres videre til de lande rundt om Nordsøen.

For at visionen skal blive til virkelighed, skal det dog kortlægges, hvilke teknologiske udfordringer, der skal overvindes, når nye energiløsninger, som danske virksomheder har stort potentiale for at blive leverandør til, skal etableres.

At etablere en hub på en kunstig ø, en flydende struktur eller noget tilsvarende med tilhørende vindmølleparker er nemlig en helt ny måde at tænke energiforsyning på, og det stiller store krav om nytænkt teknologi.

Af den grund har en række danske aktører valgt at igangsætte projektet North Sea Energy Hub, der nu er blevet bevilget 2,2 millioner kroner det danske Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, med henblik på at undersøge sagen frem mod 2020.

Med i projektkonsortiet, der ledes af Center for El og Energi på DTU Elektro, deltager DI og Energinet i samarbejde med blandt andre Vestas, Siemens-Gamesa, ABB, NKT, Siemens, Ørsted og Energy Innovation Cluster.

”Med konceptet bliver det muligt at sikre grøn energi til det meste af Nordeuropa. Samtidig er der potentiale for et nyt Nordsøeventyr som afløsning for olien, og hvor den stærke danske energiindustri kan komme til at spille en central rolle. Det er vigtigt, at vi hurtigst muligt kommer i gang med at kortlægge, hvilke teknologiske udfordringer, der skal overvindes, når de nye energiløsninger skal etableres, så danske virksomheder kan stå klar til at byde ind med de rette teknologier og ydelser,” siger DTU-professor Jacob Østergaard.

En række af de teknologiske løsninger, der skal udvikles, vil blandt andet være nye energioverførselsmetoder og anvendelse af lagringsmuligheder, påpeges det.

"Havvind er nu blevet så billigt, at det er en af de mest konkurrencedygtige former for energi i den grønne omstilling af Europa. Ifølge skal der bygges 400 GW havvind inden 2050, og Nordsøen er dermed udset til at være en af de vigtigste søjler i Europas energiforsyning. Det er en enorm mulighed for Danmark, danske forbrugere og dansk industri. Men det vil kræve nye tekniske landvindinger og løsninger, især på transmissionssiden, og dette projekt kan blive et vigtigt skridt på vejen” konstaterer Vice President i Ørsted, Ulrik Stridbæk.

Tanken er, at opbygningen sker modulvis, så det med tiden bliver muligt at udvide med flere øer, der kan udnytte det samlede vindpotentiale på op mod 180 GW havvind, påpeger DTU.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik