Teknovation Logo
robot

 
  • Danmarks robotindustri medvirker til skabe en øget omsætning blandt industriens underleverandører på samlet 10 milliarder kroner og bidrager med i alt 10.000 fuldtidsjob, viser aktuel analyse. (Foto: PR)

25. april 2019, kl. 10:17 

Dansk robotindustri i massiv vækst

Robotindustrien herhjemme er i dag blandt verdens absolut førende, og beskæftiger cirka 8.500 personer samt omsætter i størrelsesordenen 18 milliarder kroner, viser aktuel analyse, der, som den første nogensinde, kortlægger robot og automationsindustriens samlede bidrag til dansk økonomi.


Damvad Analytics har gennemført en analyse, der for første gang sætter tal og ord på vækstpotentialet i den danske robotindustri. Analysen viser, at industrien allerede i 2025 kan omsætte for 52 milliarder kroner og beskæftige 25.000 personer. En tredobling på bare seks år.   

"Den danske robotindustri er i dag førende på det globale marked for udvikling og produktion af robotteknologi. Hvis vi er i stand til at fastholde vores markedsposition, kan robotindustrien allerede i 2025 omsætte for 52 mia. kr. Det vil altså sige, at robotindustrien, på 20 år, har skabt samme omsætning som veletablerede brancher som eksempelvis mode- eller fødevareingrediensbranchen. Nu handler det om at fortsætte den positive udvikling, så vi kan realisere potentialet til gavn for Danmark," siger Mikkel Christoffersen, der er talsmand for det nationale partnerskab, Robotics Alliance.

Analysen viser desuden, at den danske robotindustri også medvirker til skabe en øget omsætning blandt industriens underleverandører på samlet 10 milliarder og bidrager med i alt 10.000 fuldtidsjob. 

Flere faktorer har indflydelse på robotindustriens markante udvikling og massive vækst. Internationalt stiger efterspørgslen efter at automatisere flere processer i globale industrier som elektronik-, fødevarer-, plast- og kemikaliebranchen. Samtidig drives markedet af stærke megatrends som øget digitalisering og verdensmålene, hvor robotteknologi bidrager til at skabe mere forsvarlige og flere lokale produktioner. Digitaliseringspolitisk chef i DI, Christian Hannibal, glæder sig over de optimistiske vækstperspektiver:

"Tallene taler for sig selv. Knap 300 virksomheder omsætter i dag for 18 mia. kr. Det viser at Danmark allerede står med en solid affyringsrampe for at indfri det vækstpotentiale, som analysen anslår, kan være en realitet om bare 6 år. Fremtiden ser meget lys ud for robotindustrien, hvis den i 2025 kan omsætte for mere end 50 milliarder. Det er en vækst, som langt de fleste ville misunde," siger Christian Hannibal.

Ifølge Damvad Analytics har en stærk robotindustri en afsmittende effekt på anvendelsen af robotteknologi i den danske fremstillingsindustri generelt, hvilket glæder Dansk Metal:

"Det er imponerende, hvordan branchen på kun seks år forventes at kunne tredoble antallet af arbejdspladser. Det viser helt tydeligt, at robotter og robotteknologi er noget af det, vi skal leve af i fremtiden. For branchen er med til at skabe gode og produktive jobs i Danmark," udtaler rådgiver Henrik Aarestrup, Dansk Metal.

Den danske robotindustri står stærkt på det globale marked, og samlet set eksporterer robotindustrien i dag for mere end 10 milliarder om året. Et tal, der ifølge analysen kan stige til op mod 31 milliarder allerede i 2025. Dermed udgør eksporten knap 60 procent af omsætningen i robotindustrien. Den høje eksportandel er udtryk for industriens attraktivitet i udlandet og dens internationale konkurrenceevne. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik