Teknovation Logo
robot

 
  • At Danmark opnår den højeste stigning blandt de største patentsøgende nationer demonstrerer landets styrke indenfor innovation, og det viser en klar strategi fra danske virksomheder og innovatører om at beskytte og værne om deres opfindelser ved hjælp af patentering. Danmark er et eksempel på, hvordan en klar indsats indenfor forskning- og udviklingsarbejde og patentering kan lede til skabelsen af arbejdspladser, vækst og resultater”, siger præsidenten for Den Europæiske Patentmyndighed, António Campinos.

12. marts 2019, kl. 08:01 

Motorer, pumper og turbiner sikrer Danmark en tredjeplads

Kategorien 'Motorer, pumper og turbiner' er aktuelt den kategori med flest danske patentansøgninger, konstaterer Den Europæiske Patentmyndighed, EPO. Danmark er endvidere landet med den højeste stigning i antallet af EPO-patentansøgninger.


Ifølge den Europæiske Patentmyndighed, EPO's, årsrapport, så indtager Danmark igen tredjepladsen som mest den innovative nation målt på antallet af patentansøgninger pr. indbygger i EPO-regi efter Schweiz og Holland (2018-tal). Sverige, Tyskland og Finland indtager fjerde-, femte- og sjette-pladsen.

Endvidere så steg antallet af danske patentansøgninger med 14,4 procent i 2018, hvilet er den højeste stigning i patentansøgninger blandt toppen af EPO's medlemslande, konstateres det.

Danske virksomheder og opfindere sendte i alt 2.390 patentansøgninger til EPO i 2018, hvilket er ny rekord og samtidig andet år i træk, at Danmark opnår en tocifret procentstigning (2017 var stigningen 12.6 procent).

Den seneste udvikling markerer en positiv vending fra de forgangne år 2014 til 2016, hvor Danmark så fald eller kun beskeden vækst i antallet af patentansøgninger.

De tre kategorier, hvor flest danske patentansøgninger blev sendt afsted, var ‘motorer, pumper og turbiner’ med 298 ansøgninger og en stigning på 78 procent, bioteknologi med 271 ansøgninger (et fald på 4.2 procent) og medicinsk teknologi (234 ansøgninger, en stigning på 1.3 procent). Også indenfor farmaci (plus 58 procent) og ’elektrisk maskineri, apparater og energi’ (plus 51 procent) var stigningen i patentansøgninger høj.

Blandt de danske virksomheder lagde Novozymes med 192 udfyldte ansøgninger sig igen i spidsen efterfulgt af Vestas (142) og Novo Nordisk (118).

På regionalt plan placerede Region Hovedstaden sig som den 12. bedste region i Europa inden for patentansøgninger og rykker dermed to pladser op fra sidste år.

Hovedstaden er i front i Danmark med 61,4 procent af de danske ansøgninger (9,8 procent stigning), efterfulgt af Region Midtjylland 23,1 procent (38,5% stigning) og Region Syddanmark med 10,9 procent (3,2 procent stigning).

Med mere end 7.000 medarbejdere er EPO en af de største offentlige institutioner i Europa. Hovedkvarteret ligger i München, og kontorer findes i Berlin, Bruxelles, Haag og Wien. EPO blev grundlagt med et mål om at styrke patentsamarbejde i Europa.

Gennem den centraliserede bevillingsmyndighed er virksomheder og innovatører i stand til at opnå omfattende patentbeskyttelse i op mod 44 lande, svarende til et marked der omfatter mere end 700 millioner mennesker. EPO er også verdens ledende autoritet indenfor patentinformation og patentsøgning, fremhæver organisationen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media