Teknovation Logo
robot

 
  • Maskinfabrikken Rival tager del i udviklingen af fremtidens vindmøller.

15. januar 2019, kl. 10:03 

Profiler til fremtidens vindmøller

Kundespecifikke vingeprofiler fra Rival danner grundlag for generering af værdifulde testdata hos de danske - og dermed verdens førende - vindmølleproducenter samt til flere universiteters arbejde med udvikling af fremtidens vindmøller.


Vindmøllerne bliver større og større. Den udvikling kan give udfordringer i forhold til at teste vingerne for ydeevne og sikkerhed uden at have faciliteter til at teste i fuld størrelse.

Vingerne betragtes som en af de mest kritiske dele af en vindmølle, og er i dag typisk omkring 90 meter lange. Der er vinger på op til 107 meter på vej. Design, materialer og løsninger valideres derfor ofte løbende på mindre vinger eller ved skalaforsøg, oplyser  Rival, der gennem flere år samarbejdet med de førende vindmølleproducenter og flere universiteter om udvikling af vingeprofiler (tværsnit), som giver den bedst mulige tilnærmelse til en fuldskala vinge for så vidt angår design, overflade, materiale og udførelse:

”Vi har i dag et gennemarbejdet produkt, vi kan tilbyde vores kunder, som netop lever op til de store krav, som stilles til de emner (vingeprofiler), som anvendes til test,” fortæller Rivals udviklingsingeniør Esben Sarenbæk.

”Vi producerer mange vingeprofiler årligt. Kunderne tester typisk én vinge ad gangen – måske med 2 til 4 forskellige profiler - hvor vi levere en om ugen i testperioden."

Typisk modtager maskinfabrikken en 3D-tegning fra kunden, som der arbejdes videre med for at optimere konstruktions- og bearbejdningskrav, der skal overholdes.

"Eksempelvis har en færdig vindmøllevinge ingen sammenføjninger, og det har vores profiler derfor heller ikke. I den afsluttede bearbejdning pudses vingeprofilerne i hånden, så alle små riller er helt væk. Vingemodellen indeholder et antal 0,4 mm trykhuller, der forbindes til en pressure scanner via tynde urethane slanger,” fortæller Esben Sarenbæk.

I arbejdet med vingeprofilerne har Rival både overfladeruhed, homogenitet og kontur i fokus, for at skabe den bedste strømning af luft omkring vingeprofilen og få den bedste tilnærmelse af de teoretiske dimensioner, fremhæver virksomheden, og anfører, at det giver kunden de bedste data til analyse.

”Vi har opbygget en stor kompetence på området, og bliver ofte brugt som sparringspartner,” fortæller Esben Sarenbæk, der fortsætter:

"Senest har vi fået kontakt til et universitet i Holland, som er ved at udvikle en ny model, lige som vi også produceret en vingeprofil til den nye vindtunnel på DTU”.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik