Teknovation Logo
robot

 
  • FT-Produktion har installeret en robotcelle med en UR5-cobot. Den er desuden udstyret med to RG2robotgribere fra OnRobot og en ProFeeder fra EasyRobotics, fortæller Joakim Karlberg, der er glad for løsningen.

19. november 2018, kl. 16:23 

Dansk cobot-teknologi løfter FT-Produktion

Svenske FT-Produktion har i dag fleksible samarbejdende robotter, der har øget produktiviteten på virksomheden med det samme antal ansatte. Samtidig har de ansatte fået mere spændende jobs.


Kan I levere 150.000 metalprofiler om to måneder?

De færreste har lyst til at takke nej til store ordrer fra slutkunder som Volvo, Renault og Scania. Men når det er svært at rekruttere medarbejdere, kræver det nytænkning at øge kapaciteten. Derfor besluttede maskinfabrikken FT-Produktion i det sydlige Sverige at investere i robotteknologi udviklet specielt til automatiseringsbehovene hos små og mellemstore produktionsvirksomheder. 

En kombination fra OnRobot, Universal Robots, UR og EasyRobotics, tjener sig selv hjem på 9 måneder. Nu kan FT-Produktion være med på langt større ordrer, fortæller Joakim Karlberg, der ejer og driver den familieejede maskinfabrik sammen med sin søster. Via nabovirksomheden Profilgruppen leveres til både automobilindustrien, byggebranchen, møbelindustrien med flere. Metalprofilerne på op til 7,5 meter anvendes for eksempel i altaner, solcellepaneler, el-armaturer og lastbiler.

I 2017 foretog FT-Produktion de største investeringer i virksomhedens historie, da man fornyede store dele af maskinparken. Den mindste del af regningen var den fleksible robotcelle med en UR5-cobot, to RG2 robotgribere fra OnRobot og en ProFeeder fra EasyRobotics. Den effektive trio af de tre danske kollaborative robot-løsninger har nu i et år automatiseret maskinpasning på FT-Produktion. Det betyder, at salgsafdelingen oftere kan takke ja til at kunne levere ordrer med høj volumen. Vel at mærke uden at bede medarbejderne om at udføre overarbejde.

Med cobot-cellen kan eksempelvis en serie på 150.000 emner produceres på under to måneder, hvor robotten arbejder op til 16 timer om dagen fem dage om ugen. Hver 25. sekund tager robot-armen og den ene griber et råt emne fra ProFeederens emnebakke i Moveren og placerer deti en CNC-maskine. I samme robotarm-bevægelse tager den anden griber det færdigbearbejdede emne ud af CNC-maskinen og lægger det i en beholder.

Det er muligt, fordi robotarmen har ”to hænder” takket være en RG2 dobbelt-griber fra OnRobot, som reducerer cyklustiden med 12 sekunder per opgave. Det betyder, at FT-Produktion sparer 500 timer i alt ved en stykserie på 150.000 emner.

Førhen skulle en medarbejder manuelt lægge 4 emner ad gangen i en CNC-maskine, vente i halvandet minut og gentage processen gennem hele arbejdsdagen. Nu kræver løsningen blot 5 minutters manuel opfyldning af en ProFeederens to Movere.Når robotten har tømt den ene Movers emnebakke, trækker operatøren den tomme Mover ud og klikker en fyldt Mover på plads i ProFeederen, så CNC-maskinen kan genoptage sit arbejde. Opfyldningen kan endda optimeres yderligere med EasyRobotics koncept Lean Robot Automation, hvis maskinfabrikken vælger at placere emnerne til bearbejdning direkte i Moverens emnebakker i det forrige led i af processen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik