Teknovation Logo
robot

 
  • Iskædekonceptet består af to støbte buer pr. kædeled, hvilket reducerer kontaktfladeområdet og dermed også frostrisikoen. (Foto: Igus GmbH)

Teknovation nr. 18/2018

Iskæder i en kold tid

For at forhindre frost i energiforsyningen på eksempelvis skråelevatorer lancerer Igus nu en energikæde ved navn "iskæde". Med hævede sprøjtestøbte kontaktpunkter reduceres risikoen for frost markant.


Skråelevatorer anvendes en række forskellige steder til personer eller varer. Uanset om den anvendes til personer eller varer, kræver den altid langvarig, problemfri drift.

Et nedbrud medfører som regel høje vedligeholdsomkostninger grunden højden og de svære adgangsforhold. Disse udfordringer forværres, når skråelevatorer anvendes under ugunstige vejrforhold, eksempelvis i personelevatorer i bjergene eller i byggeelevatorer i det fri. 

Driften af dem kan først genetableres efter en kompliceret optøning. Koncepter, der forhindrer frysning, såsom den innovative iskæde fra tyske Igus, er påkrævede for at sikre sikkerheden og pålideligheden under disse ekstreme forhold.

Der er frostrisiko særligt i systemer med energikæder, der sjældent er i bevægelse eller med langvarige intervaller under barske vejrforhold. Den frostbestandige iskæde kan bruges til sådanne anvendelser.

Løsningen består af to hævede buer pr. kædeled, som er sprøjtestøbt på energikædens ribber langs kædens ydre radius. Som følge heraf er kontaktflade området, og dermed frost risikoen, reduceret betragteligt. E-kæden er stadig trygt placeret i føringen, men den berører kun et lille overfladeområde og sidder ikke fast. De sprøjtestøbte buer på ribberne optimerer iskædens klimaegenskab uden at reducere e-kædernes sædvanlige høje styrke. Det rektangulære anslagssystem, som fordeler kræfterne jævnt, og den stærke pin- og boringstilslutning på sideleddene sikrer høj styrke med mulighed for stor belastning eller vægtfylde. Eftersom buerne ikke er mere en 1,8 milimeter høje, er installationshøjden kun en smule større. Derfor integreres iskæden nemt, selv på begrænset plads.

Ligesom alle e-kæder til udendørs brug er iskæden fremstillet af vejrbestandig og mediebestandig højtydende plast. Materialet igumid G kan bruges i anvendelser ned til minus 40 grader Celsius. Sammen med Chainflex-kabler, optimeret til vedvarende dynamisk brug i energikæder, bevæger iskæden sig pålideligt selv i sne eller is. Med kappematerialer fremstillet af PUR eller TPE giver chainflex-kabler ingen problemer selv ved temperaturer langt under frysepunktet i meget lang tid. Og skulle temperaturen rent faktisk falde til minus 35 grader forsyner et servokabel fra Chainflex CF29-serien pålideligt et hvilket som helst drevsystem, fremhæver Igus, som står bag Readychain-konceptet, hvori iskæden fåes også som et komplet system fuldt udstyret med forhåndskonfektionerede kabler, der kan installeres og tilsluttes hurtigt.

Flere informationer: her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik