Teknovation Logo
robot

 
  • ”Min drøm er, at jeg kan være med til at løse det, som den store amerikanske fysiker Richard Feynman har formuleret som det vigtigste uløste problem inden for klassisk fysik: Teorien om turbulens. Jeg tror, at vi skal tænke helt anderledes, end vi har gjort hidtil, og det vil kunne danne grundlaget for en ny teori,” siger Clara Velte. Foto: DTU.

29. august 2018, kl. 07:02 

Vil ændre teorien om turbulens

Forsker ved DTU, Clara Velte, vil ændre teorien om turbulens, da den traditionelle fysiske teori herom ikke er fyldestgørende. Hun er netop blevet tildelt et ERC Starting Grant på godt 11 millioner kroner.


Den DTU Mekanik-ansatte forsker, Clara Velte, har netop modtaget det prestigefyldte ERC Starting Grant på 11 millioner kroner til lovende unge forskere, som deles ud af det Europæiske Forskningsråd.

Midlerne skal, ifølge DTU, benyttes til at udvikle idéer, der kan blive til en ny fysisk teori om turbulens, som Clara Velte allerede har, men som skal underbygges med data over de næste fem år.

De fysiske teori om turbulens har eksempelvis stor betydning for de modeller, som anvendes af blandt andre vindmølleproducenter.

”Teorien stammer tilbage fra 1940’erne og bygger på antagelser og simplificerede ligninger. Der er derfor i disse år snak blandt forskere om, at en ny forståelse er nødvendig,” siger Clara Velte, ifølge DTU, og fortsætter:

”Hidtil har udarbejdelsen af modeller over turbulens primært været skabt ud fra måling af begrænsede udsnit eller enkelte punkter. Men det er ikke tilstrækkeligt. For at kunne forstå turbulensens dynamik er det også nødvendigt at tage højde for den vekselvirkning, der sker mellem bølgerne.”

Af den grund vil hun indlede sit arbejde med at indsamle enorme mængder data, der skal give viden om turbulens. Data skal indsamles fra et helt nyt laboratorium, der opbygges til formålet, og som ikke findes tilsvarende andre steder.

Her vil i den ene ende af et rum være placeret en dyse, en stor tragt. Når der blæses luft i gennem den, presses det sammen for at komme ud af det lille hul i enden, og dermed skabes turbulens i den jet- eller luftstråle, der fortsætter ud i lokalet.

Bittesmå partikler, som i forvejen fordeles i luften, bliver herefter belyst af laserlys og fotograferet af kameraer placeret mange forskellige steder. Clara Velte håber hermed at kunne skabe et detaljeret billede af turbulensen i rum og tid, der ikke kun bygger på målinger af et begrænset udsnit eller punkt.

Hun understreger, at målet er i løbet af de næste tre til fem år er at kunne skabe en dynamisk model af turbulensen i denne strømning, som forhåbentlig også kan anvendes eksempelvis af virksomheder. Samtidig vil den give hende de første fingerpeg om, hvorvidt hendes idéer til en ny teori om turbulens holder stik.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik