Teknovation Logo
robot

 
  • I en ægte Industrie 4.0-produktion forbinder software alle led i produktionen, og alt er digitalt. Det giver også helt nye muligheder for at bruge virtual reality til at teste nye eller forbedrede systemer, påpeger Kasper Hallenborg.

17. april 2018, kl. 10:05 

SDU vil være Industrie 4.0-kraftcenter

Med en trecifret millioninvestering vil Syddansk Universitet cementere positionen som landets førende universitet på robotområdet, såvel som være First Mover med teknologier, der realiserer visionen med den fjerde industrielle revolution for smartere produktion.


I de kommende år vil SDU foretage en større satsning på teknologier som hyper-fleksible robotter, virtual reality, smarte materialer og soft robotics.

Af den grund er det besluttet over de næste fire år at investere omkring 100 millioner kroner med henblik på at opbygge faciliteter, så studerende, forskere og virksomheder bliver klar til at omsætte teknologier inden for scopet af den fjerde industrielle revolution - Industrie 4.0 - til nytænkende produkter og smartere produktion.

Institutleder for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Kasper Hallenborg, er primus motor bag det nye Industrie 4.0-kraftcenter, og han peger på rapporten 'Winning the Industry 4.0 Race' fra Innovationsfonden, hvor konklusionen er, at Danmark sakker bagud med faldende konkurrenceevne og innovation.

"Vi vil ryste op i den måde, vi plejer at producere på. Vi skal væk fra linjeproduktion til et celle-baseret produktionsmiljø, som hurtigt kan omstille sig til nye opgaver, håndtere større kompleksitet i opgaverne, og som ikke er så sårbart overfor nedbrud," siger han.

Fire sammenhængende indsatser skal omkring Industrie 4.0 ingår i investeringsscopet, og allerede nu er medarbejdere på SDU i gang med at indrette et Industrie 4.0 Lab, hvor hyper-fleksible robotter flytter ind.

Her skal robotter arbejde i selvstændige celler med mulighed for at forskere og studerende videreudvikler dem, så de bliver i stand til at træffe beslutninger, tilpasse sig pludselige ændringer og kommunikere med hinanden.

"Man taler om customization. At forbrugerne ønsker produkter, som er tilpasset netop deres individuelle smag og behov. Med de nye produktionsformer med hyper-fleksible robotter får virksomheder mulighed for at producere få unikke produkter, uden prisen stikker af," siger Kasper Hallenborg og fortsætter:

"Jeg kan også forestille mig, at vi vil se et helt nyt marked, hvor folk slår sig op på, at de har fleksible robotter, som billigt kan producere en nyudviklet opfindelse. I dag vil opfinderen sende ordren til Kina, hvor de producerer små serier billigt, men i fremtiden vil det ikke være nødvendigt."

Ifølge institutlederen, så handler Industrie 4.0 ikke kun om at forfine autonome robotter, men nærmere bestemt om at få de forskellige led i en produktion til at tale sammen. Når en kunde lægger en ordre i webshoppen, så begynder produktionsanlægget allerede at tilpasse sig produktionen af produktet.

"Jeg har tidligere været med til at udvikle et bagagesystem til lufthavne, så de bedre kunne håndtere voksende mængder bagage med større fleksibilitet. Man kan ikke eksperimentere mange gange, inden flypassagerer bliver sure. Så muligheden for at teste og lave simuleringer ved hjælp af virtuel reality eller augmented reality er en stor fordel, forklarer Kasper Hallenborg.

Men fordi systemerne i fremtidens produktion er netværksforbundne og kan tilgås på mange måder, bliver systemerne også sårbare overfor hacking.

"Hacking er en udfordring, som kun bliver større. Vi hører i stigende grad om hackerangreb i pressen, og hvordan store systemer vi normalt har tillid til, bliver sat ud af spil. Derfor bliver cyber security en af de store udfordringer i fremtidige systemer," konstaterer institutlederen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik