Teknovation Logo
robot

 
  • Det danske team omkring ASIM-opsendelsen fra Cape Carnaveral var naturligt glade efter den vellykkede affyring.

3. april 2018, kl. 07:01 

ASIM er nu sendt op

Opsendelsen af Danmarks til dato største rumprojekt, ASIM, forløb som planlagt, og modulet er nu undervejs til den internationale rumstation ISS.


Atmosfære-ruminteraktionsmonitoren, ASIM,  blev sent søndag opsendt med en SpaceX Falcon 9-raket fra Cape Canaveral i Florida, USA, og har nu retning mod den Internationale Space Station, ISS, hvor ASIM inden for10 til 12 dage monteres eksternt på det europæiske Columbus-modul på ISS.

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen - som er udstationeret ved NASA i Houston - deltager i ASIM-missionen som "CAP CAPCOM", og skal  frai kontrolcentret lede teamet, der kommunikerer med astronauterne på ISS i løbet af de dage, det tager for Dragon-kapslen at nå ISS, og i den efterfølgende periode, hvor kapslen dokker ved ISS.

ASIM skal studere højhøjde elektriske udladninger i stratosfæren og mesosfæren over svære tordenvejr, de såkaldte røde engle og haloer med mere. Observatoriet må især måle X- og Gamma-stråler fra tordenvejr og produktion af antimatter. Forståelse af disse processer vil give mulighed for  forbedrede klimaforudsigelsesmodeller.

ASIM er et dansk-ledet projekt gennemført af Den Europæiske Rumorganisation, ESA. Det videnskabelige lederskab er inden for Danmarks Tekniske Universitet, DTU Space. Det tekniske konsortium ledes af det danske højteknologiske firma Terma.  Danmarks Meteorologiske Institut leverer data fra meteorologiske satellitter til ASIM Scientific Data Center på DTU Space.

Ifølge videnskabelig leder og formand for ESAs ASIM Facility Science Team Torsten Neubert, DTU Space, vil en forståelse af kæmpe lyn og røntgenblinkere give nyt indblik i vejr og klima. Derfor er der stor international interesse fra forskere, der ønsker at forstå, hvad der sker over skyerne:

"Man kan sige, at de fænomener, som ASIM vil observere, repræsenterer et vindue ind i de indre processer af lyn. Vi forventer, at ASIM vil give os ny viden om lynnedslag og dermed forbedrede modeller for lynets indflydelse på koncentrationen af ​​drivhusgasser i atmosfæren," siger Torsten Neubert. 

Carsten Jørgensen, Senior Vice President, Terma Space, supplerer med at slå fast, at det har været en stor og spændende udfordring for Terma at lede det internationale team af virksomheder og universiteter, der har været involveret i udviklingen af ​​ASIM-instrumentet i løbet af de sidste 10 år:

"Vi glæder os til at modtage en stabil strøm af videnskabelige data. Desuden er ASIM udstyret med teknologi, der strækker sig ind i fremtidige rumforskningsopgaver, hvorved vi får endnu mere af investeringerne i ASIM i Danmark. Projektet har tydeligt vist, at dansk industri med det danske forskningsmiljø og internationale partnere kan levere banebrydende rumteknologi," fastslår Carsten Jørgensen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik