Teknovation Logo
robot

 
  • I dag har Euler 3D installeret et visionsystem hos en reel kunde.

14. januar 2022, kl. 13:48 

Visionsystem skal sikre 3D-metalprintkvaliteten

MADE-ph.d. Eyþór Rúnar Eiríksson har udviklet et visionsystem, der skal sikre emnekvaliteten i nye såvel som ældre 3D-metalprintere. Senest er systemet blevet testet på en maskine hos Teknologisk Institut, fremhæver den nationale klyngeorgansation.


Som ph.d. i Manufacturing Academy of Denmark, MADE’s, tidligere forskningsplatform MADE SPIR havde DTU-uddannelde Eyþór Rúnar Eiríksson til opgave at undersøge om billeddata fra 3D-printprocesser kan afsløre noget om de fremstillede emners kvalitet.

Efter de tre ph.d.-år var han hooked på teknologitemaet, fremhæver han, ifølge MADE, og fortsatte derefter sit arbejde med i en MADE postdoc, for endelig er springe ud med sit eget startupfirma, døbt Euler 3D.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Årsagen til, at kvalitetssikring af 3D-print kan være en svær nød at knække, er, at produktionsmetoden kan fremstille snørklede indre strukturer i et emne. Disse strukturer er svære at kvalitetssikre i et færdigt print, som man ikke kan se ind i, eksempelvis en 3D-printet komponent med indvendige kølekanaler til en flymotor.

Det gør dem umulige at måle med traditionelle værktøjer, hvilket Eyþór Rúnar Eiríksson i stedet vil gøre med visionteknologi under printprocessen. 

Den store udfordring er dog, at skaffe brugere for at få data fra hans udviklede system.

I et MADE Demonstrationsprojekt har han fået lov til at installere sit visionsystem i en 3D-printer hos Teknologisk Institut, TI.

System behøver ikke blive integreret med softwaren tilknyttet til printeren. Det kan sættes på som en add-on, hvorefter det kan suge data og lære af sig selv, fremhæves det.

I starten var der lidt små tilpasninger i forhold til, hvor kameraerne skulle sidde, og hvordan vinklerne skulle være. Men systemet er nu oppe at køre, og TI-folkene har gjorde sig en række erfaringer med det, påpeger han.

Fremadrettet søger Euler 3D endnu flere cases for at kunne demonstere systemets værd i forskellige printere. Gennem installation i forskellige printere kan skal system lære at tage højde for flere fejltyper, materialer og procesparametre.

Samtidig kan Eyþór Rúnar Eiríksson blive klogere på, hvordan systemet rent praktisk skal installeres i forskellige typer af 3D-printere (både nye og gamle).

”Jeg vil meget gerne ud at teste systemet flere steder. For mig gælder det om at have systemet installeret i så mange printere som muligt, for at kunne samle data,” siger Eyþór Rúnar Eiríksson, og tilføjer:

"Vi har hørt mange gange, at 3D-print vil skabe en industriel revolution. Men inden for 3D-metalprint er det mangel på kvalitetssikring, som stopper det. Euler 3D håber at kunne løse det, så vi kan få 3D-print masseimplementeret.”


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik