Teknovation Logo
robot

 
  • IDA-befolkningsundersøgelsen viser, at danskerne ikke mener der er grund til at de bliver overvåget.

14. januar 2021, kl. 11:34 

IDA: Danskerne er imod masseovervågning

Et flertal af danskerne ser ingen grund til at teleselskaberne er tvunget til at opbevare oplysninger om deres færden, viser en befolkningsundersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere for IDA.


Godt hver tredje dansker - eller helt præcist 36 procent - er imod, at teleselskaberne skal gemme oplysninger om vores færden, og samtidig kan to ud af tre danskere slet ikke se nogen grund til, at det foregår. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere for Ingeniørforeningen, IDA.

På trods af klare afgørelser fra EU-domstolen om at logning er ulovlig, holder Danmark nemlig fast i den danske logningsbekendtgørelse og fortsætter altså masseovervågningen af danskernes teletrafik.

Skiftende justitsministre har i flere år forsømt at ændre på den omstridte og underkendte praksis, og nu har regeringen udskudt en bebudet revision af retsplejeloven, hvilket er ærgerligt, mener IDA's IT-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg.

”Den masseindsamling af borgernes tele- og internetdata, der åbenlyst sker i dag, er helt ude af proportioner. Om regeringen til efteråret reelt vil gøre op med, at vi registrerer og gemmer danskernes opkald, sms'er og geografiske position, må vi fortsat afvente en afklaring om. Det ændrer ikke ved, at EU-Domstolen har slået fast, at lignende regler er indgreb i borgernes privatliv. Derfor bliver det spændende at se, om regeringen vil trække afskaffelsen af masselogning yderligere ud, eller rette ind og i stedet revidere reglerne,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at EU-dommen gælder masseovervågning, og at der derfor ikke er noget i vejen for, at myndighederne kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt:

”Har politiet har en begrundet mistanke om grove lovovertrædelser fra suspekte grupperinger, kan de sagtens overvåge dem, hvis de sikrer sig en retskendelse først. Jeg kan ikke forestille mig, at det kan være vanskeligt, hvis der foreligger en begrundet mistanke. Derfor er der ikke en saglig begrundelse for fortsat at overvåge den almindelige danskers gøren og laden, som det sker i dag,” siger han.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik