Teknovation Logo
robot

 
  • Teamet bag teknologien har haft stor glæde af forretningsudviklere i DTU Tech Transfer, og de fik også hurtigt fagpersoner fra industrien med ombord, fremhæves det. Foto: DTU.

22. januar 2020, kl. 14:16 

Verdens tyndeste brilleglas skal printes på DTU

Med såkaldt ThinLens-teknologi vil forskere fra DTU Sundhedsteknologi til at printe ultralette og tynde styrkeglas.


Med en laserprinter vil selv stærke brilleglas blive ultratynde, og så vil de oven i købet kunne printes ud i forretningen straks efter synsprøven.

Det fremhæver forskere fra DTU Sundhedsteknologi (ifølge en DTU-pressemeddelelse), der baserer visionen på nanostrukturteknologi, og som skal reliasere det gennem en bevilling fra Innovationsfondens program InnoExplorer. 

”Vi fremstiller et tyndt lag af nanostrukturer på en laserprinter, som vi derefter indsætter i helt almindelige brilleglas uden styrke. Laget er kun et par hundrede nanometer tykt, svarende til mindre end en hundrededel af tykkelsen på et enkelt hår,” udtaler medopfinder og professor Anders Kristensen fra DTU Sundhedsteknologi, ifølge DTU.

Glasset kan printes på under en halv time, så teknologien vil åbne for, at man kan gå ind i en brillebutik, få tjekket sit syn og og få produceret brillerne, mens man venter.

Foruden at de ultralette brilleglas bliver behageligere for brugerne, vil teknologien altså også betyde, at der kan spares transporten af brilleglas, der normal produceres i Asien eller andre steder langt fra Danmark, og skabe arbejdspladser i Danmark. Laserprintningen vil desuden reducere mængden af materiale og affald fra polering, fremhæves det.

Etableringen af ThinLens-teknologien har været en flerårig rejse, påpeger professor Anders Kristensen, hvis team på idéen for omkring 10 år siden, og siden har de arbejdet på at finde ud af, hvor den kunne gøre mest gavn.

I december 2018 vandt teamet 'Excellent Science'-kategorien i H2020 Innovation Rader Prize. Med Innovations Explorer-bevillingen vil de nu udvikle et par prototype-briller, som Anders Kristensen selv vil teste, når de forhåbentlig er klar næste efterår. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik