Teknovation Logo
robot

 
  • Sammen med European Spallation Source og MAX IV i Lund i Sverige markerer European XFEL Nordeuropa som et centrum for verdens absolut største og mest avancerede faciliteter på materialeforskningsområdet.

4. september 2017, kl. 17:43 

Verdens kraftigste røntgenlaserfacilitet åbnet

Nordeuropa cementerer sig som centrum for fremtidens materialeforskning med verdens kraftigste røntgenlaserfacilitet, European XFEL, X-ray Free Electron Laser, der forleden officielt åbnede i Hamborg, fremhæver Uddannelses- & Forskningsministeriet.


Danmark har sammen med 11 andre lande underskrevet den europæiske XFEL-konvention, og danske forskere har været stærkt involveret i opbygningen af European XFEL-røntgenlaserfaciliteterne.

Forskere fra DTU har eksempelvis i samarbejde med den danske virksomhed JJ X-Ray leveret det første af facilitetens i alt seks instrumenter.

Samtidig er to danske forskere er involveret i faciliteternes ledelse. Robert Feidenhansl, der tidligere var institutleder for Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, er således blevet European XFEL´s direktør, og professor Martin Meedom Nielsen fra Institut for Fysik på DTU er formand for European XFEL´s Council, som er faciliteternes bestyrelse.

Røntgenlaserfaciliteten fungerer som et stort mikroskop, der kan analysere materialer og materialeprocesser, ved hjælp af en ekstremt kraftige røntgenlaserstråle. Den er blandt andet særligt velegnet til at undersøge kemiske processer helt ned på atomart niveau.

Materialeforskning er et meget dynamisk og tværfagligt forskningsfelt, som blandt andet beskæftiger sig med udvikling af alverdens materialer til såvel bygninger, biler og fly som til lægemidler, fødevarer, brændselsceller og mikro-elektronik, fremhæver Uddannelses- & Forskningsministeriet.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik