Teknovation Logo
robot

 
  • Projektleder for CIP er Søren Haack, Teknologisk Institut.

10. august 2022, kl. 08:04 

Industriaktører går sammen om opgør med spild

Blandt andet BASF, Coloplast, COOP, Danfoss, Grundfos, Novo Nordisk og Topsoe er sammen med Teknologisk Institut deltagere i projektet Cirkulær Industriplast, CIP, for at øge genanvendelsen med mindst 20 procent inden 2025.


Teknologisk Institut har aktuelt samlet en række industriaktører om CIP, der har et samlet budget på 41 millioner kroner, hvoraf 18 millioner komer fra Miljøministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP.

"Det er unikt, at så mange store og forskelligartede virksomheder på tværs af sektorer og værdikæder går sammen. Men det er en fordel, da virksomhedernes volumen alene giver bedre mulighed for at opskalere og udbrede løsningerne hurtigere. I fællesskab skal vi nu finde ud af, hvordan vi kan skabe nye cirkulære materialekredsløb, der fungerer både teknisk, økonomisk og miljømæssigt. Vi lægger et nyt cirkulært puslespil," siger direktør Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut. 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Det cirkulære puslespil skal blandt andet løses ved at matche produktmaterialer med tilgængelige genanvendelsesteknologier. Projektet undersøger blandt andet, hvordan plastmaterialet i produkter, der er produceret til at være funktionelle og langtidsholdbare, men ikke nødvendigvis til at blive genanvendt, kan oparbejdes til brug i nye tilsvarende produkter eller i andre plastprodukter af samme kvalitet.Alternativt kan materialet nedbrydes kemisk og omdannes til råmateriale for ny plastproduktion. Projektet undersøger også, hvordan produkter kan designes med henblik på at blive genanvendt efter brug.

"I løbet af projektet vil vi se, at både produkter og teknologier bliver tilpasset, så vi opnår stigende cirkularitet, ikke kun inden for den enkelte virksomhed, men også på tværs af virksomhederne. Netop fordi vi opererer inden for flere brancher i projektet, giver det mulighed for at pulje plaststrømme og på den måde opnå synergieffekter, der gavner både økonomien og miljøgevinsten i løsningsmodellerne," siger projektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.

Projektet vil implementere genanvendelsesløsninger i fuldskala for udvalgte produkter inden for kategorierne medicinsk plast, teknisk plast og konsumplast, samt vise hvordan nye genanvendelsesteknologier kan fungere i en cirkulær økonomi.

Endvidere er det ambitionen, at CIP-projektet kan blive startskuddet til, at danske virksomheder kan få adgang til ny viden og teknologier til at etablere cirkulære plastkredsløb.

Ud over plastanvendere er der også en række oparbejdnings og genanvendelsesvirksomheder såsom Trebo, Makeen Power, Crossbridge Energy, Marius Pedersen og Geminor med i projektet, ligesom videnspartnere fra Aarhus Universitet, AU, og Danmarks Tekniske Universitet, DTU, supplerer projektledelsen, der er forankret ved Teknologisk Institut.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik