Teknovation Logo
robot

 
  • Projektets officielle titel er 'RePlastic – Thermal Recycling of Plastic Waste Reject' og varigheden er sat til tre år.

18. juni 2020, kl. 15:37 

Vil tage genanvendelse til næste niveau

I projektet RePlastic skal partnere fra danske universiteter og erhvervslivet undersøge nye teknologiske muligheder for at genproducere højkvalitetsplast ud af ikke-genanvendeligt plastaffald, annoncerer DTU.


Stort forskningsprojekt ved DTU og RUC med et samlet budget på godt 13 millioner kroner vil sætte en stopper for plastspild.

I plast er olie det anvendte råstof, så hvis affaldsplast nedbrydes til olie, er det muligt at producere helt ny plast. Det kan i dag godt lade sig gøre ved hjælp af pyrolyse, men processen skal optimeres væsentligt, hvis flere plasttyper skal kunne nedbrydes effektivt.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


I forskningsprojekt RePlastic, der er ledet af DTU Kemiteknik, er dette ambitionen, og det er nu blevet til delt 8,9 millioner kroner af Innovationsfonden, ud af et budget på 12,7 millioner, medddeler DTU.

”Der er en forventning om, at når man sorterer plast og afleverer det, så bliver det også genanvendt. Den forventning vil vi gerne være med til at realisere i langt højere grad, end det er tilfældet i dag," siger seniorforsker ved DTU Kemiteknik Jesper Ahrenfeldt, der er leder på projektet, ifølge universitetet, og han fortsætter: 

"Derfor er vores mål, at vi vil genproducere så meget som muligt ny plast af alle de mange plastfraktioner, der falder ned imellem stolene i det nuværende genanvendelsessystem”.

Projektet er et bredt samarbejde mellem to universiteter, DTU og RUC, og fem industripartnere. Fra RUC er Institut for Mennesker & Teknologi med i projektet, og fra DTU indgår to centre på Institut for Kemiteknik samt Institut for Vand & Miljøteknologi.

Den primære samarbejdsvirksomhed er Plastic4oil, P4O, der er specialiseret i at omdanne plastaffald til forskellige olietyper, som industrien kan genanvende i produktionen af nye plastprodukter.

”Et projekt som dette er af meget stor værdi for os. Med RePlastic kan vi sikre os et godt grundlag for, at vi kan forarbejde og genanvende mange flere affaldsplasttyper end hidtil på vores egne anlæg – til gavn for os alle,” siger CEO hos Plastic4oil Niels Bagge.

Ifølge parterne, er problemet med store mængder af ikke-genanvendelig plast særdeles aktuel, hvorfor det haster det med at udvikle en god løsning. Således er målet med forskningsprojektet inden for ganske få år at kunne skabe en teknologisk løsning, der også har kommercielt potentiale.

”Det er afgørende, at hele værdikæden er tænkt med ind i projektet fra start, så vi hurtigst muligt kan få løsningerne på markedet. Vi starter allerede der, hvor plastaffaldet bliver indsamlet, og tænker hele processen igennem fra behandling og pyrolyse til det nye produkt,” konstaterer Jesper Ahrenfeldt.

Ud over P4O er Amager Ressource Center, NKT, PolyLoop og HCS involveret som industripartnere, og projektet inkluderer et advisory board med medlemmer fra Københavns Kommune, Plastindustrien og AffaldPlus. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik