Teknovation Logo
robot

 
  • Nogle af deltagerne i projektet: Fra venstre Tyge Kjær fra Roskilde Universitet, Palle Hannemann fra Hannemann Engineering, Niels Larsen fra Ocean Plastic Forum, Jens Jørgensen og Julie Müller fra Strandet samt Søren Pedersen fra Fredericia Maskinmesterskole. Foto: Bente Nedergaard Christensen

21. januar 2020, kl. 16:19 

Mikroplast skal opsamles på den jyske vestkyst

Dansk Materiale Netværk, DMN, har i et projekt med aktører fra det private erhvervsliv samt en række vidensinstitutioner udført den, ifølge netværket, hidtil mest omfattende videnskabelige undersøgelse af mikroplast på den danske vestkyst, der viser omfattende forekomster. En maskine til opsamling udvikles nu i projektet.


Forskere har i efteråret været ude med den fine si og finkæmmet flere områder ved seks forskellige strande på den jyske vestkyst for mikroplast.

Det bekymrende resultat viste, at der blev fundet mikroplast i 136 af prøverne. I gennemsnit blev der fundet 28 stykker plast på mellem 1,8 og 5 millimeter, mm, pr 5L sand, fremhæver Dansk Materiale Netværk, DMN, der har udført projektet et samarbejdsprojekt med aktører fra det private erhvervsliv samt en række vidensinstitutioner.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


”Bare fordi vi ikke kan se det ved første øjekast, betyder det ikke, at det ikke er der,” siger projektleder fra DMN i Esbjerg, Bente Nedergaard Christensen, det er blandt andet Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg, der har været med til at indsamle og undersøge prøver fra de udvalgte strande. 

Her har biolog Melanie Brauckhoff haft rigtig travlt, hun har finkæmmet sand fra Fanø, Blåvand og Hvide Sande:

”Resultaterne er fuldstændig overvældende! Det har vist sig, at der fandtes mikroplast i 77 procent af alle de prøver, vi har taget i løbet af efteråret.”

Overraskede har det vist sig, at en stor del af mikroplasten, der blev fundet i undersøgelsen, er såkaldte pellets. men spørgsmålet er, hvor kommer de fra.

Spildet af pellets sker typisk under produktion, opbevaring, lastning, transport og konvertering til plastprodukter, men i og med, at der ikke er en afsender på spildet, betegnes det som herreløst affald, som ingen har ansvar for, lyder det fra Bente Nedergaard Christensen, der påpeger, at spildet kan være opstået såvel i Danmark som i udlandet.

I projektet arbejdes der desuden på at få udviklet en maskine, som kan hjælpe med at få fjernet mikroplast fra strandene igen. Her har Søren Pedersen og Nikolaj Madsen fra Fredericia maskinmesterskole i samarbejde med de deltagende virksomheder arbejdet med at udvikle og designe grundidéen for Clean Beach-opsamlingsmaskinen.

Det er, udtaler Søren Pedersen, en udfordring at maskinen skal kunne opsamle mikroplast og samtidig frasortere sand og skaller, som skal blive på stranden, men gennemførte test viser, at det foreslåede koncept virker.

I 2020 vil udviklingsarbejdet og optimering af Clean Beach test version 01 fortsætte og der vil blive udført endelige felttest med Clean Beach version 02 opsamlingsmaskinen.

Resultaterne fra projektet vil blive fremlagt ved en event på Fiskeri og Søfartsmuseet primo juni 2020. Eventen er åben for alle, der kunne være interesserede i at høre om resultaterne fra undersøgelsen.

Projektet forløber som et samarbejdsprojekt under Dansk Materiale Netværk, DMN, som er et nationalt innovationsnetværk med 175 medlemmer beliggende i Esbjerg. Projektet er foreslået af Ocean Plastic Forum i samarbejde med Maskinmestrenes Forening og er finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik