Teknovation Logo
robot

 
  • Dansk genanvendelse af PUR medfører markant mindre CO2-udledning og samtidig spares der på forbruget af olieressourcerne, noterer seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

24. september 2019, kl. 07:03 

Dansk genanvendelse af PUR

Et dansk samarbejde mellem forskere og virksomheder vil udvikle metoder til at genanvende plastmaterialet polyurethane - eller PUR-plast i daglig tale - som findes i alt fra køleskabe, sko og madrasser til isolering og vindmøller.


Danske virksomheder og forskere har sat sig for at udvikle en helt ny metode til at genanvende PUR-plast, som ellers blot ender på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller på lossepladsen.

Teknologien kan være med til at reducere olieforbrug og CO2-udledning - og ventes også at blive en rigtig god forretning for de danske virksomheder. 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Innovationsfonden har investeret 11 millioner kroner i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast:

"Der findes i dag ingen gode løsninger til at genanvende PUR, og det er netop det projektet vil løse med støtte fra Innovationsfonden. Det gør vi ved at bringe verdens bedste forskere, teknologiudviklere og førende virksomheder sammen og herigennem bringe denne type plast ind i en helt ny cirkulær økonomi," siger seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

Det danske projekt, der skal udvikle genanvendelsesteknologier til PUR-plast, vil ikke blot kunne spare store mængder af olie, når plasten fremstilles, men også medføre en markant reduktion i verdens CO2-udledning, når plastmaterialet ikke længere brændes af til energigenvinding på forbrændingsanlæg:

"Potentielt kan vores projekt resultere i en fremtid, hvor mange tons PUR genanvendes i nye produkter og ikke ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Projektet har et stort vækstpotentiale og vil styrke dansk industris konkurrenceevne globalt. Samtidig vil det positionere Danmark endnu stærkere i forhold til reduktionen af CO2-udledning, cirkulær økonomi og den grønne dagsorden," siger Anders T. Lindhardt.

Helt konkret vil forskerne i projektet udvikle to teknologier.

Den første metode fokuserer på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode vil dekonstruere PUR-affald - også det som har være ude hos forbrugeren - til dets originale byggesten kaldet monomere.

Begge metoder genskaber polyurethane som dermed kan bruges i helt nye produkter - til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik