Teknovation Logo
robot

 
  • Kunsten med plasma er at ramme det punkt, hvor gassens temperatur er lav nok til ikke at gøre skade – et par tusind grader - mens elektronernes energi bevares mest muligt. Her vil ultralyd kunne hjælpe, fremhæves det. Foto: DTU ved Joachim Rode.

23. april 2019, kl. 07:16 

DTU-forsker vil kombinere plasmateknologi med ultralyd

Seniorforsker på DTU, Yukihiro Kusano, der netop har afleveret sin doktorafhandling, peger på nye anvendelser af plasmateknologi kombineret med ultralyd til eksempelvis vindmøllevingeproduktion, fremhæver universitetet.


Yukihiro Kusano er seniorforsker hos DTU Vindenergi og en af de få i Danmark, der forsøger at finde nye anvendelser af plasma.

Med sin nyligt færdiggjorte doktorafhandling med titlen ’Atmospheric Pressure Plasmas for Polymer Surface Modification - Alternating Current Gliding Arcs and Ultrasound Enhanced Plasmas’ ønsker han at forbedre metoderne til fremstilling af vindmøllevinger ved arbejde med plasma ved atmosfærisk tryk, lyder det fra DTU.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


På grund af vingernes størrelse er det ikke muligt at arbejde med plasma i vakuum, som man ellers ofte gør, hvilket satte retningen for meget af den forskning, som Yukihiro Kusano har foretaget i forbindelse med afhandlingen, fremhæves det.

”Den metode, jeg beskriver (gliding arc, red.), har faktisk været kendt i over 100 år og har også været anvendt før. Men udfordringen er, hvordan vi kan lave den optimale overflade på en polymer, som skal limes sammen med en anden og holde til meget store kræfter," siger Yukihiro Kusano, og fortsætter: 

"Det kræver, at den måde, at plasma anvendes på er meget præcis. Vi bruger stærk strøm, men det betyder, at gassen bliver meget varm. Op mod 6000 grader celsius, ligesom solens overflade. Det kan smelte hvad som helst."

Plasmabehandling kan lejlighedsvis beskadige polymeroverfladen og skabe en brændt plet, hvorfor DTU-forskeren har forsøgt og nu er lykkedes med at finde en måde at undgå mange af disse skader. Tricket er at tilføje ultralyd i processen. Ultralyd har nemlig den effekt, at den fjerner det meget tynde lag af gas, som helt naturligt er på overfladen af materialet, påpeger han.

”Når vi tilføjer ultralyd, kan vi lave en endnu mere jævn bearbejdning af materialet. Det gør sig især gældende, når vi anvender plasma, som er genereret ved lav strømstyrke. Det var et meget overraskende resultat, og det åbner for helt nye anvendelser af plasmateknologi eksempelvis også inden for medicinsk behandling af vores kroppe, hvor vi jo netop ikke kan bruge stærk strøm. Det er et forskningsområde, som er i vækst internationalt,” konstaterer Yukihiro Kusano.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik