Teknovation Logo
robot

 
  • Illustrationen viser en Chr. Haeusler fire-valset pladevalse dimensioneret for meget svær stålplade. Det meste af maskinkonstruktionen vil ved endelig opstilling være placeret under gulvniveau. Her ses pladevalsen udstillet på en maskinudstilling.

30. maj 2020, kl. 10:52 

Pladevalsens uendeligt mange facetter

teknovationNr. 6 - 2020   Hvem der opfandt røret fortaber sig i menneskets fortid. Men, genialt er det. For designmæssigt er røret både simpelt og meget stærkt - som konstruktion betragtet. Og så indgår røret i vor tekniske tidsalder i alt fra pipetter og sugerør til møbler, beholdere, raketter og atomkraftværker. Derfor er der også flere teknikker til koldvalsning af rør i metalplade fra ganske tynde og op til store cylindriske stålpladerør i meget svær plade.


Det aktuelle Teknovation omfatter en større beretning om pladevalsning, med den firevalsede pladevalse i fokus.

Maskinenerne anvendes overalt i metalindustrien til fremstilling af såvel pladerør som beholdersvøb i stål og metaller i materialetykkelser mellem 1 og 250 millimeter. Det er et voldsomt spænd der både dækker over komponenter som let koniske tyndvæggede aftræksrør til brændeovne og til store tykvæggede stålcylindre til atomreaktorer og ikke at forglemme de i vor tid helt uundværlige pipelinerør der transporterer vand, olie og gas tværs over landegrænser og kontinenter.

Firmaet Chr. Haeusler har eksempelvis fremstillet tre-valsede maskiner til fremstilling af 13 meter lange 16 tommer pipeline rør i pladetykkelser op til 42 millimeter. Men, den største variation blandt tre- og firevalsede maskinkonstruktioner finder man nok blandt de trevalsede profiljernsvalser, der fremstilles både med vertikalt og horisontalt stillede valser.

De førstnævnte bruges typisk til bukning af skibsspanter og særlige bygningskonstruktioner, mens de med horisontalt stillede valser anvendes til bukning af næsten enhver form for metalprofiler, herunder i høj grad til spiralrør for varmevekslere og ikke mindst til fælge til cykler, motorcykler biler og traktorer og entreprenørmaskiner. Pladevalsning og profiljernsvalsning har i høj grad mange facetter, men dog fælles reference.
 

Læs hele den sspændende artikel i online-versionen ved at følge lænken her

emme


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik