Teknovation Logo
robot

 
  • PC-DMIS forenkler accepten af måleresultater gennem hele kvalitetssikringsprocessen og muliggør direkte sammenligning med kundens CMM-målinger, fremhæver parterne.

18. januar 2023, kl. 16:44 

Højpræcisionsemner ved måling direkte på maskinen

Den tyske producent af højpræcisions portalfræsemaskiner F. Zimmermann har implementeret måling direkte på en maskine for at kunne bearbejde tolv 17 millimeter H7-huller i et titaniumemne. Og dette med krav om en indbyrdes nøjagtighed på 50 mymeter over hele emnelængden på 990 millimeter.


Den komponent, som F. Zimmermanns kunde skal producere, er et ca. 1,5 meter titaniumophæng til en aerospacekonstruktion.

Hertil har CNC-maskinproducenten konstrueret en skræddersyet løsning, der opfylder kundens krav om at være udstyret med et indkørt specialiseret opspændingssetup, færdige Cam-softwareprogrammer og endelig en måleløsning på selve fræsemaskinen.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Med kravet om tolv 17 millimeter H7-huller (hul-varians på 18 mymeter) i et 990 millimeter langt titaniumemne - og den indbyrdes nøjagtighed på 50 my-meter over hele emnelængden - faldt valget på en løsning fra svenske Hexagon.

Nærmere bestemt anvendes metrologispecialistens seneste generation af radiobølge-touchprober med HxGN NC Server-løsningeb, der gør det muligt at benytte PC-DMIS metrologisoftware til at måle dele direkte på fræsemaskinen.

Den valgte probemodel muliggør blandt andet måling med en krydsprobeopsætning, der er nødvendig for at kontrollere hullernes inbyrdes tollerancer, fremhæves det.

Procesmåling af komponenten udføres direkte på de opspændte emner for at undgå måleafvigelser på grund af tilbagefjedring eller vridning. Og systemet registrerer, ifølge producenten, grænser for værktøjsindgreb eller tolerancebrud i god tid før emnet risikerer at ødelægges. 

Til sidst inspiceres alle færdige emner igen på værktøjsmaskinen, hvorpå en afsluttende kvalitetsinspektion foretages på en koordinatmålemaskine for at fuldføre kvalitetssikringsprocessen.

Ud over det konkrete emne sikrer setuppet, at kunden for fremtiden har et målesetup, der kan tage andre store emner inden for måleområdet 8.500 gange 3.900 millimeter, konstateres det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik