Teknovation Logo
robot

 
  • Mekoprint-CEO Anders Kold (t.v.) og direktør Steen Murmann, Antalis, som Mekoprint netop har kåret som "Sustainable Supplier Initiative of the Year".

27. september 2022, kl. 09:54 

Tempoet på bæredygtig omstilling skal op i gear

Der er fortsat et stort uudnyttet potentiale i grøn omstilling i industrien i Danmark, lyder det fra nordjyske Mekoprint A/S, som har gennemført en leverandørundersøgelse blandt virksomhedens 200 største leverandører. Derfor vil man i år indføre højere krav til eksisterende leverandører, ligesom Mekoprint allerede nu er begyndt at øge samarbejdet med leverandører, som tilbyder grønnere alternativer, fremhæves det.


Tilslutningen til og interessen for bæredygtig omstilling i industrien er lavere, end man hos Mekoprint gik og troede. Det viser imidlertid en undersøgelse, som er foretaget blandt virksomhedens 200 største leverandører, hvor de er blevet spurgt om deres holdning og nuværende tiltag i forhold til bæredygtighed.

"Der er en forbavsende stor andel af virksomhederne, der ikke har mål for grøn omstilling. Konkret har 40 procent slet ikke sat sig mål for CO2-neutralisering, mens 20 procent ikke har prioriteret at iværksætte CO2-neutraliserende projekter før efter år 2030. Det skal vi have forbedret, og der ligger derfor et stort uudnyttet potentiale i at forbedre værdikæden i industrien," forklarer Mekoprint-CEO Anders Kold.

Undersøgelsen viser desuden, at knap en tredjedel af respondenterne ikke arbejder ud fra en etisk ”Code of Conduct”, og at kun 15 procent arbejder ud fra FN’s Verdensmål som en del af deres strategi.

"Mange har svaret, at de ikke har tid til at kigge på bæredygtighedstiltag i øjeblikket. Det er forståeligt på grund af de mange udfordringer, vi alle arbejder med i øjeblikket – og samtidig er det uholdbart og kortsigtet," fortsætter Anders Kold.

Undersøgelsens resultater har understreget, at der er behov for at gøre op med det klassiske Design for Manufacturing, hvor produkterne alene optimeres ud fra lavest mulige omkostninger uden hensyntagen til bæredygtighed. I den forbindelse er Mekoprint nu ved at fastlægge en række kriterier for alle leverandører, som skal øge bæredygtighedsfokus i forsyningskæden.

"Hos Mekoprint arbejder vi med 16 konkrete mål for bæredygtighed, hvor vi blandt andet forventer at være helt CO2-neutrale i 2025 i forhold til vores eget energiforbrug. Derfor er vi nu for alvor begyndt at kigge på hele værdikæden for at bringe det samlede ressourceforbrug i bæredygtig balance. Det handler nemlig ikke kun om, hvad den enkelte virksomhed gør. Det handler i høj grad om at kigge ind i hele værdikæden, så vi langt hurtigere kan hjælpe hinanden med at blive mere bæredygtige," forklarer Anders Kold.

Fremover forventes det således, at Mekoprints leverandører har et mål og en aktiv plan for at arbejde med CO2-neutralisering, tilbyder bæredygtige alternativer til normale produkter og services samt arbejder med anerkendte standarder indenfor klima og arbejdsmiljø såsom FN’s Verdensmål eller tilsvarende.

"Vi ønsker at prioritere de leverandører, der går forrest i den bæredygtige omstilling med konkurrencedygtige bæredygtige alternativer. Det har vi allerede prioriteret på emballageområdet med en omlægning af over 90 procent af det samlede emballageindkøb. Det er sket i samarbejde med blandt andet Antalis, hvor vi har samlet en større andel af vores indkøb baseret på deres model for mere miljøvenlige emballagealternativer. På den baggrund er Antalis blevet anerkendt af Mekoprint som ”Sustainable Supplier Initiative of the Year” for at fremhæve det gode eksempel," siger Anders Kold. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik