Teknovation Logo
robot

 
  • Lars Krogh-Rasmussen fra OK (t.v.) og Jonas Christiansen ved Midtsjællands Maskinværksted ved anlægget, hvor regnvandet opsamles. (Foto: Steen Knarberg)

10. juni 2020, kl. 14:28 

Regnvand optimerer hos Midtsjællands Maskinværksted

Anvendelse af regnvand sammen med køle-/smøremidlet giver den optimale løsning hos Midtsjællands Maskinværksted ved Holbæk. Gennem en årrække har man anvendt regnvand i produktionen, og det har givet både besparelser på økonomi og miljø, og vandet fungerer optimalt sammen med køle-/smøremidlet.


En besparelse på mellem 60 og 80 kubikmeter vand om året kan mærkes hos Midtsjællands Maskinværksted. I en årrække har man nemlig anvendt den mængde regnvand i produktionen. Det mærkes ikke kun på vandregningen, det mærkes også i forhold til virksomhedens brug af køle-/smøremiddel.

”Tidligere skummede vores køle-/smøremiddel op på grund af det hårde ledningsvand. Vi talte derfor længe om at blødgøre vandet. Vi undersøgte også, hvad et osmoseanlæg eller et demineraliserings-anlæg ville koste pr. liter produceret rent vand. Så udsprang idéen om at anvende regnvand, da det jo i sagens natur er blødere end det vand, der kommer ud af hanen,” siger Jonas Christiansen, som er indehaver af Midtsjællands Maskinværksted.

Man investerede derfor i et anlæg til opsamling af regnvandet fra taget, og det er for længst tjent hjem hos virksomheden.

Problematikken omkring skum er der ikke længere. Derudover har det en række andre fordele at anvende regnvand. Man har gennem årene opsamlet data sammen med energiselskabet OK, som leverer køle-/smøremidlerne. På den måde sikrer man sig løbende, at køle-/smøremidlet og regnvandet fungerer optimalt:

”Vi har aldrig oplevet, at mikroorganismer fra regnvandet har været et problem. Det dokumenteres jævnligt, når vi får analyseret emulsionerne af OK. Når vi anvender regnvand til vores emulsioner, behøver vi ikke efterfølgende at rustbeskytte emnerne - de ruster nemlig ikke. Når vi af en eller anden årsag har haft brug for at spæde til med ledningsvand, skal vi huske at rustbeskytte vores emner, der går til lager - her oplever vi en stor forskel,” påpeger Jonas Christiansen.

Hos Midtsjællands Maskinværksted har man gennem nogle år anvendt et køle-/smøremiddel fra tyske Rhenus Lub, som leveres i Danmark af OK.

"Vi har ni CNC-maskiner i produktionen, der kører som enkeltstående maskiner," fortæller Jonas Christiansen, som videre peger på, at den rigtige rådgivning er ligeså vigtig som produktet:

”For os betyder det noget, at vores leverandør af køle-/smøremidler tænker flere parametre ind i anvendelsen af kølesmøremidler. Det er vigtigt at få den rigtige rådgivning, og vi har en god dialog, hvis der er noget, vi skal have tjekket op på. Det betyder nemlig, at vi får det bedst mulige slutprodukt,” siger Jonas Christiansen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

Mest læste

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik