Teknovation Logo
robot

 
  • Intelligent overvågning af industriens maskiner kan spare virksomhederne for millionbeløb, vurderer Innovationsfonden.

20. september 2019, kl. 09:13 

Intelligent overvågning sparer millioner

En intelligent sensor, der døgnovervåger kuglelejer og andre roterende systemer i industrimaskiner, skal spare virksomheder for unødvendige driftstop og reparationsudgifter. Sådan lyder målet i et projekt, som Innovationsfonden nu investerer 12 millioner i.


Hvert eneste år taber danske fremstillingsvirksomheder milliarder af kroner på grund af eksempelvis defekte kuglelejer, som er afgørende i alle industriens maskiner med roterende elementer.

Men, mange af disse penge kan i fremtiden spares, hvis virksomhederne får adgang til effektiv teknologi, der kan overvåge maskinernes slitage, fremhæver Innovationsfonden, som aktuelt har investeret 12 millioner kroner i et projekt på området.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Projektet, hvor forskere fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, AU, i samarbejde med CeramicSpeed fra Skanderborg og mejerivirksomheden Arla Foods, der skal designe en trådløs og prisbillig sensor, der kan monitorere kuglelejernes vibrationsmønster og dermed løbende fastlægge behov for vedligehold, service og udskiftning.

"Der er rigtig mange penge at spare ved at udskifte kuglelejer rettidigt - altså hverken for tidligt eller for sent. De fleste industrivirksomheder kører med planlagt vedligehold på deres maskiner, som betyder, at kuglelejerne ofte bliver udskiftet, før det er nødvendigt," siger AU-ingeniørdocent Mikael Bergholz Knudsen, og fortsætter:

"I andre tilfælde overser virksomhederne slitagen, så maskinerne havarerer. Alt det kan man undgå, hvis man sætter intelligent monitorering på. Det kræver dog, at vi udvikler en sensor, der kan måle kuglelejernes tilstand på den enkelte maskine kontinuerligt og med en meget høj grad af præcision, siger Mikael Bergholz Knudsen.

I dag er virksomheder selv nødt til at investere store beløb i kablet måleudstyr for at kunne overvåge kuglelejerne på deres maskiner. Samtidig skal de have adgang til en specialist, der både kan installere måleudstyret og efterfølgende håndtere data fra det. Intentionen bag projektets sensor er, at den skal fungere trådløst, være nem at installere og billig at anskaffe. Desuden skal den kunne måle kuglelejernes vibrationsmønster i realtid og dermed fungere uafhængig af historiske data. Det skal reducere antallet af driftstop på maskinerne:

"Vi vil flytte vibrationsanalyserne ned på sensorenheden og gøre den selvlærende, så den kan spotte tidlige fejlsymptomer og samtidig definere, hvornår det er nødvendigt med forskellige typer af service. Det giver lavere produktionsudgifter, højere grad af præcision og færre unødvendige driftstop," siger direktør Anders Thormann, CeramicSpeed Bearings.

Den kommende sensor til vibrationsmålinger på kuglelejer forventes at være klar til markedet efter projektperioden på fire år. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik