Teknovation Logo
robot

 
  • Den store industrirobot med en fortid på en bilfabrik står i dag i Jacob Hilmers værksted på Amager.

23. august 2019, kl. 07:16 

Fræserobot fra bilfabrik til dansk arkitektværksted

Arkitekten Jacob Hilmer har købt en ældre industrirobot af en nedlagt bilfabrik. Det giver en masse nye muligheder for at lave mere unikke designløsninger, påpeger han, i forbindelse med et MADE-projekt. 


Ved at deltage i et MADE Demonstrationsprojekt har arkitekt Jacob Hilmer fået hjælp til at analysere og præcisionssikre konstruktioner, som er et resultatet af mødet mellem arkitekturdesign og robotteknologi.

Som det er tilfældet inden for produktionsområdet, gælder det også, at nye, digitale teknologier kan øge designfrihed, fleksibilitet og styrke evnen til at imødekomme kundespecifikke behov på en omkostningseffektiv måde inden for arkitekturen, påpeger han.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


"Med teknologien kan man gå ind og arbejde med, hvordan facadepaneler skal bryde lys, og hvordan de skal patinere, men man kan også, som i dette tilfælde, bruge det i forhold til det æstetiske udtryk og tage linjer fra omgivelserne og arbejde ind i facadedesignet," siger Jacob Hilmer.

I det konkrete tilfælde har han ladet sig inspirere af barken fra birketræer med henblik på at lade robotten fræse metalforme med unikke design til at fremstille de pågældende facadepaneler til bygninger.

Udfordringen blev at få de organiske linjer og former fra træerne arbejdet ind i metalformene og få det til at se autentisk ud, når de færdige paneler i sidste ende bliver sat sammen på en husvæg.

En række plader er på den måde blevet bearbejdet og endelig sat sammen til en demonstrationsvæg, som illustrerer projektets resultat.

I projektet hjalp Teknologisk Institut med at 3D-scanne de konstruerede plader, så Jacob Hilmer kunne måle afvigelserne mellem computermodellerne og de producerede plader.

Denne kontrol af emnerne har gjort det muligt at eftervise, om der er grundlag for at tage projektet videre til et større, industrielt produktionssetup.

"Samlet set står jeg nu med et proof of concept, som kan videreudvikles sammen med en industriel spiller," konstaterer Jacob Hilmer.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik