Teknovation Logo
robot

 
  • Fuldskanningen af nav til de svenske møller blev brugt til kontrol af støbegodsdimensioner, godstykkelse og Finite Element Analyse, og den skulle klarlægge, om der var tilstrækkeligt bearbejdningstillæg på de flader, der senere skulle CNC bearbejdes.

19. juni 2017, kl. 07:19 

Mere 3D-skanning i vindindustrien

Komplekse geometriske former og fine tolerancer gør den traditionelle kvalitetskontrol af større vindmølleemner utilstrækkelig. Derfor anvendes 3D-skanning af støbte komponenter i stigende omfang, konstaterer målevirksomheden Zebicon.


I vindmøllebranchen stiger kvalitetskravene og dokumentationsgraden til støbte metalkomponenter i takt med produktionen af de seneste optimerede vindmølletyper.

Af den grund erstatter 3D-skanning i stort omfang den konventionelle kvalitetskontrol med målebånd, skydelære eller lignende håndmåleværktøjer, konstaterer Billund-virksomheden, der ud over selv at foretage målinger for kunder også forhandler Goms ATOS 3D-skanning-udstyr.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Firmaet tog for nyligt til Sverige, for at opmåle fire vindmøllenav for en kunde. Og for at skabe overblik over emnernes overordnede tilstand og kritiske områder, blev der lavet en komplet overfladescanning ved hjælp af 3D-skanning i kombination med optisk koordinatmåling.

Efterfølgende blev data sammenlignet med Cad-parten.

Et af formålene med fremgangsmåden var at undersøge, om der forekom formforskydninger og om godstykkelsen stemte overens med CAD parten.

Formforskydninger har direkte indflydelse på emnets overordnede tolerance og godstykkelsen er vigtigt i forhold til emnets styrke og vægt.

Scanningen skulle også klarlægge, om der var tilstrækkeligt bearbejdningstillæg på de flader, der senere skulle CNC bearbejdes.

Flader og geometrier til nulpunktsopretning i CNC-fræseren blev også tjekket for at undgå en eventuel forskydning af CNC bearbejdningen.

Står det til leverandøren, så ser fremtiden for 3D-skanning således lys ud, da der er en ideel teknologi til støberibranchen og bruges i flere led i fremstillingsprocessen.

Lige fra Cad-konstruktion og udvikling, til inspektion af kerner, forme, kokiller, samt skanning af sandkerner og sandforme. Den komplette overfladegeometri afslører nemlig usete procesfejl som eksempelvis sugninger, kastninger og forskydninger, konstateres det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik