Teknovation Logo
robot

 
  • Uddannelserne på STEM-området burde helt være fritaget for eventuelle reduktioner i optaget, og politikerne i stedet burde etablere flere STEM-uddannelser uden for de større danske byer, påpeger IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

13. januar 2022, kl. 12:48 

IDA: Universitetsansatte vil ikke udflyttes

De ansatte på universiteterne har ingen intentioner om at flytte med, hvis deres arbejdsplads rykkes ud fra de større byer, fastslår IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.


Kun syv procent af de ansatte på universiteterne i de større byer vil flytte med, hvis deres arbejdsplads flyttes ud, viser en rundspørge blandt 759 universitetsansatte IDA-medlemmer.

Som alternativ til at flytte med, vil de universitetsansatte enten gå på pension, starte som selvstændige, finde et andet job i universitetsverdenen eller søge mod et arbejde i den private sektor, og det skaber dybe panderynker hos formanden for IDA, Thomas Damkjær Petersen:

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


”Det viser, at aftalen om udflytning ikke er gennemtænkt. Aftalen er strikket forkert sammen med et element af tvang, og adskillige mellemregninger er tydeligvis udeladt. I sidste ende kan det få fatale konsekvenser for kvaliteten på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, og dermed vores hjemlige vækst og velstand,” siger han.

Der er allerede i dag et glohedt arbejdsmarked for højtuddannede med indsigt i teknologi, it og naturvidenskab, og derfor er det ifølge Thomas Damkjær Petersen et højrisikabelt politisk spil, når universiteterne bliver pålagt at udflytte eller reducere deres optag med ti procent.

”Hvis de ansatte føler sig hensat til brikker, der enten bliver flyttet rundt på et Danmarkskort eller helt bliver slået hjem, risikerer vi, at dygtige universitetsansatte siger stop. Det kan afhjælpe efterspørgslen fra private sektor en smule – men kun på meget kort sigt. På den lange bane vil det svække vores uddannelsessystem og give massive samfundsmæssige udfordringer. Hvis kvaliteten af vores uddannelser falder, kan det blive svært at indfri store politiske ambitioner som øget digitalisering og den grønne omstilling,” siger Thomas Damkjær Petersen.

IDA-formanden mener endvidere, at uddannelserne på STEM-området (Science, Technology, Engineering & Mathematics) helt burde være fritaget for eventuelle reduktioner i optaget, og politikerne i stedet burde etablere nye STEM-uddannelser uden for de større danske byer:

”Når der er en dokumenteret mangel på arbejdskraft på STEM-området, så langt øjet rækker, giver det ikke mening at lave store udflytningsplaner, der i bedste fald ender som et nulsumsspil, og i værste fald vil medføre færre studerende på området. Derfor er det afgørende, at regeringen og aftalepartierne viser lydhørhed over for de uhensigtsmæssige konsekvenser af aftalen, og at de åbner op for at justere og finde holdbare løsninger,” siger Thomas Damkjær Petersen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik