Teknovation Logo
robot

 
  • Study lead author og Ph.d.-kandidat Jordan Noronha holder en prøve af den nye titanium-gitterstruktur 3D-printet i terningform. Billedkilde: RMIT University.

23. april 2024, kl. 14:36 

Titaniumstruktur med hidtil uset styrke

Teknologisk Institut, TI, fremhæver aktuel forskning ved det australske RMIT University om 3D-printede titaniumstrukturer. Forskernes resultater demonsterer gittermaterialestyrke, der overstiger styrke-vægt-forhold hidtil set i naturen eller i produktion, fremhæves det.


RMIT University-forskningen, hvor blandt andre TI's materialeforsker Simon Brudler er akrediteret, og som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Advanced Materials, demonsterer et 3D-printet dobbelt gittermateriale i titanium, der har opnået en styrke, der ikke er set i lignende materialer anvendt til aerospaceemner.

Ifølge forskerne har de presset 3D-printteknikken Laser Powder Bed fusion, LPBF, til grænsen af dens formåen og skabt en dobbelt laticestruktur inspireret af en liljeplante med optimeret distrbution af stress og strukturel effektivitet til følge.

Nærmere bestemt har udviklingsarbejdet vist, at den 3D-printede gitterdesignstruktur har en 50 procent højere styrke end den støbte magnesiumlegering WE54, der er den hidtil stærkeste legering med lignende densitet, som benyttes inden for rumfartsapplikationer.

Nærmere bestemt halverer struktureren mængden af stress koncentreret om gitterets berygtede svage punkter. Det dobbelte gitterdesign betyder også, at eventuelle revner afbøjes langs strukturen, hvilket yderligere forbedrer selve sejheden.

Ifølge forskerne, så vil det være muligt at fremstille strukturen i en skala fra millimetre til flere metre i størrelse ved hjælp af forskellige typer 3D-metalprintere.

Denne 3D-printbarhed sammen med styrken, biokompatibiliteten, korrosions- og varmebestandigheden gør den til en lovende kandidat til mange applikationer fra medicinsk udstyr såsom knogleimplantater til fly eller raketdele, konstateres det, ifølge RMIT University.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik