Teknovation Logo
robot

 
  • Nordisk Staal har skabt en produktionsmetode, så nedslidte metaldele kan genbruges som AM-materiale.

29. september 2020, kl. 07:02 

Metaldele genanvendes som AM-metalpulver

En teknologi til fremstilling af højkvalitetsmetalpulver, der kan indgå i virksomheders cirkulære økonomi, er på vej. Nedslidte metaldele omdannes til metalpulver via Nordisk Staal A/S' produktionsmetode, så de kan genbruges som materiale til Additive Manufacturing, AM.


Med Innovationsfondens program Grand Solution i ryggen starter Nordisk Staal nu produktion op af metalpulver i projektet DECOR, som også omfatter DTU, LEGO System A/S og en international industrigigant som associeret partner. Målet er udvikling af metalpulver til AM - også kendt som 3D-print.

Nordisk Staal-koncernen i Frederiksværk har tidligere fremstillet såkaldte stålknipler via en sprayformingsteknik. Det overskydende metalpulver, der dannes under denne produktion, har nu vist sig at være af så høj kvalitet, at det er egnet til AM ved for eksempel fremstillings af værktøj med mere. 

DECOR-projektet skal sikre en fremtidig produktion og videreudvikling af unikke pulvertyper til store produktionsvirksomheder som LEGO.

Metalpulverproduktionen vil sammen med produktionen af stålknipler udgøre en vigtig cirkulær økonomimodel for blandt andet danske og europæiske virksomheder. De vil kunne aflevere deres udtjente maskindele til Nordisk Staal, og få de mange kilogram stål returneret til genbrug i virksomhedens produktion i form af nyt stål og metalpulver.

"Nordisk Staals metalpulver har vist sig at være af en hidtil uset kvalitet, og med det kan en dansk virksomhed indtræde i superligaen af metalpulverproducenter i hele verden. Vi har store forventninger til, at vi i projektet sammen vil lykkes med at udvikle fremtidens metalpulver til 3D-print," siger seniorforsker David Bue Pedersen, DTU

"Det bliver et utrolig spændende samarbejde med de førende specialister og forbrugere på 3D-print markedet. Der er store muligheder for - sammen med en solid samarbejdspartner - at etablere en produktion i Frederiksværk, der kan bruges mange steder inden for AM, og som vil kunne eksporteres til hele verden til gavn for Danmark, både med hensyn til nye arbejdspladser og eksportindtægter," siger Nordisk Staal-CEO Jan Sørensen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik