Teknovation Logo
robot

 
  • SDU-lektor, Henrik Blichfeldt, gav en statusopdatering på AM-implementeringen i Danmark på baggrund af screeningen af de danske virksomheders brug af 3D-print med hub'ens anden større kvantitative undersøgelse.

31. januar 2020, kl. 16:33 

Så mange danske virksomheder anvender 3D-print

Ved Dansk AM Hubs nytårskur fredag præsenteredes organisationens årlige kortlægning af det danske AM-landskab.


Ved Dansk AM Hubs nytårskur fredag præsenteredes den årlige kortlægning af det danske Additive Manufacturing-landskab.

Efter en åbningstale fra direktør for Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen, gav SDU-lektor, Henrik Blichfeldt, en statusopdatering på AM-implementeringen i Danmark på baggrund af screeningen af de danske virksomheders brug af 3D-print.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Han har således stået i spidsen for den anden årlige kortlægning af det danske AM-landskab til rapporten 'Dansk AM Rapport', på vegne af Dansk AM Hub, gennem et spørgskema udsendt til 2.454 virksomheder samt opfølgende kvalitative interviews.

I forhold til den første undersøgelse (2018/2019) er der i den kvantitative undersøgelse tale om status quo med godt en fjerdedel af alle adspurgte virksomheder, der gør brug af 3D-print (svarprocenten var halveret siden 2018, men ifølge lektoren stadig repræsentativ).

De danske virksomheder, der anvender 3D-print, benytter det primært til prototyper og som hjælpemidler i produktionen, men flere forbereder sig samtidig til fremstilling af slutprodukter, fremhævedes det.

Dette læner sig op af udviklingen internationalt, hvor der, ifølge rapporten, er en klar tandens mod at anvende AM til produktion af slutprodukter.

Stadig er FDM-print mest udbredt efterfulgt af henholdsvis processerne Polyjet og PLA. Selective Laser Melting og sintring i metal udgør stadig en mindre del af markedet.

Et område, der bekymrer eksempelvis store virksomheder som Danfoss og Grundfos, der har foretaget strategiske investeringer på 3D-området de senere år, er manglen på uddannede medarbejdere. Her er der behov for mere fokus på 3D-print inden for uddannelsesområdet.

Endelig er udbredelsen af kendskabet til mulighederne med AM fortsat en vigtig opgaver for at udbrede økosystemet.

"AM-teknologier har for alvor fået sit gennembrud, og vi ser nu gennemgribende forandringer og konstant nye muligheder at anvende de forskellige AM-processer på. Der er tale om modne produktionsprocesser, der internationalt investeres massivt i, og som kan anvendes til at producere bæredygtigt med. Ved sammen at udforske muligheder ved AM, er der et stort potentiale for at styrke den danske konkurrencekraft," konstaterede Frank Rosengreen Lorenzen over for de mange fremmødte branchefolk.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik