Teknovation Logo
robot

 
  • Høje klimaambitioner og stærk økonomi bør gå hånd i hånd, mener fungerende administrerende direktør Kim Graugaard, DI.

26. juni 2019, kl. 15:13 

DI: Hold skarpt øje på økonomien

DI ønsker Mette Frederiksen tillykke med posten som Danmarks statsminister. Fra erhvervslivet er der glæde over aftalepartiernes klima- og uddannelses-fokus. Men, DI opfordrer til at have et skarpt øje på økonomien og virksomhedernes konkurrenceevne.


Fra virksomhedernes side bakkes der op om, at regeringen og aftalepartierne bag nu vil sætte høje klimaambitioner for Danmark, lyder det fra fungerende administrerende direktør i Dansk Industri, DI, Kim Graugaard:

"Vi ser også meget positivt på, at partierne er enige om at investere mere i uddannelse. Det er helt afgørende – både for virksomhederne og for Danmark," siger Kim Graugaard. 

Han understreger, at virksomhederne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Derfor er der brug for en klimahandlingsplan, der forener de høje klimaambitioner med en stærk konkurrenceevne i virksomhederne:

"Som partierne skriver i aftalen, bliver det meget vanskeligt – og dyrt – at nå et mål om en reduktion på 70 procent i 2030. Vi har ikke alle de teknologiske løsninger i dag, der kan bringe os derhen. Her bliver der brug for en konkret politisk plan for, hvad der skal til for at nå målet, og hvordan vi vil finansiere det. En af de vigtigste forudsætninger for at sikre grøn vækst er, at vi investerer i forskning, som hele tiden holder Danmark foran. Derfor ser vi meget gerne, at regeringen både skruer op for den offentlige grønne forskning – og øger fradraget for forskning og udvikling i virksomhederne," siger Kim Graugaard.

DI ser positivt på, at partierne i aftalen forpligter sig til en ansvarlig økonomiske politik – og at det også indebærer gode vilkår for at drive virksomhed i Danmark. Men netop derfor er det bekymrende, at aftalen lægger op til målrettede skattestigninger – eksempelvis ved at hæve afgiften på generationsskifte:

"Det vil være stærkt skadeligt, hvis regeringen og partierne gør det dyrere for familieejede virksomheder at give stafetten til næste generation. I det hele taget vil vi fra virksomhederne advare imod, at der sker en samlet stigning i skatterne på virksomheder og borgere i Danmark. Det vil ramme vores konkurrenceevne," siger Kim Graugaard.

Han opfordrer regeringen til at styrke økonomien og dermed også finde penge til finansiering ved at sikre flere medarbejdere til virksomhederne:

"Helt grundlæggende må man sige, at der i aftalen er en ubalance mellem, hvor mange og hvor konkrete forslag, der er til nye udgifter – og hvor konkrete forslagene er til finansieringen. Vi så meget gerne nogle mere konkrete bud på, hvordan partierne vil øge arbejdsstyrken og dermed den vækst, der skal finansiere de øgede udgifter," siger Kim Graugaard, og fortsætter:

"En af de største udfordringer, danske virksomheder står med lige nu, er manglen på medarbejdere. Derfor er det positivt, at partierne er enige om, at der skal sættes mere ind for at få udenlandske arbejdskraft til Danmark. Nu bliver den helt store opgave at finde en konkret og brugbar løsning, som reelt giver virksomhederne adgang til de medarbejdere, de skal bruge," siger Kim Graugaard.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik