Teknovation Logo
robot

 
  • 30 procent af danske produktionsvirksomheder forventer at bruge 3D-printteknologi, fremhævede Teknologisk Institut op til åbningsdagen.

3. september 2018, kl. 07:14 

3D-metalprintcenter åbnet i Aarhus

Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print med stort fokus på 3D-metalprint åbnede i slutningen af sidste uge officielt dørene.


Teknologisk Instituts nye Center For Industriel 3D-print, der senest har fået to High-End 3D-metalprintere fra den tyske producent SLM Solutions, leveret af Flextek A/S, og torsdag i sidste uge åbnede officielt, kommer blandt andet til at huse 3D-printsatsningen AM Line 4.0, som er et samarbejde med blandt andre Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden.

I forbindelse med arrangementet konstatrede Teknologisk Institut, at mens en lille spydspids af danske virksomheder nu er begyndt at 3D-printe emner i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder 3D-print i metal som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion.

Det blev fremhævet på baggrund af en analyse fra Teknologisk Institut, hvor mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder er blevet interviewet om deres brug af 3D-metalprint, fremhæver instituttet.

Fremstilingsformen, hvor emner i eksempelvis stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital Cad-tegning, åbner, ifølge instituttet, for mange nye muligheder for industriel fremstilling. Dermed skabes der nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og det giver virksomhederne mulighed for at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines, påpeges det.

"Teknologierne åbner mulighed for, at virksomhederne kan tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. De etablerede virksomheder kan blive presset af helt nye – og mindre – konkurrenter, som forstår at udnytte mulighederne i 3D print; billigere, skræddersyede, lettere komponenter og produkter," siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Han fremhæver endvidere, hvorledes 3D-print i metalproduktion beskrives i rapporten '3D-metalprint revolution i fremstillingsindustrien' som en teknologi i rivende udvikling, og hvor 50 procent af alle patenter, der vedrører 3D områet, er ansøgt om siden 2010. Ansøgningerne i 2016 alene udgjorde desuden 12 procent af verdens patenter om 3D metalprint. Det viser opgørelser, som Teknologisk Institut har lavet på baggrund af data fra PatSnap, som er en database over alle verdens patenter.

På barrieresiden fremhæves blandt 27 procent af de adspurgte virksomheder dog, at 3D-print er relevant for dem, men at prisen på 3D-metalprint er for høj. 21 procent mener, at 3D-metalprintere endnu ikke er gode nok, mens 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

"Her har vi en stor opgave med vores nye center; at vise virksomhederne, hvor langt teknologien faktisk er kommet i dag. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, er nu muligt i dag i en ordentlig kvalitet og til en overkommelig pris. Og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år," tilføjer Jeppe Skinnerup Byskov.

Tre procent af danske virksomheder er, ifølge rapporten '3D metalprint revolution i fremstillingsindustrien', i gang med teknologien, imens yderligere 26 procent kan se, at 3D metal-print er en mulighed for dem.

Potentialet er størst i maskin- og metalindustrien, men i næsten alle brancher er der virksomheder, som kan se de nye muligheder, der er på vej. De markedsledende virksomheder optager de nye muligheder lidt hurtigere, men det er ikke forskel på virksomhedsstørrelsen, der gør det, konstaterer Teknologisk Insitut.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik